Potential of Medicinal Plants in Pampang Village Samarinda As A Chemistry Learning Resource

Farah Erika, Anzar Farisda Dhilla, Yuli Hartati, Iis Intan Widyowati, Ayu Dwi Yulianti

Abstract


This research aims to identify the potential of medicinal plants in Pampang Village, Samarinda, East Kalimantan, which can be used as a source of chemistry learning at the junior and senior high school levels. This research used a descriptive method with a qualitative approach. Data collection was carried out through observation, interviews, and documentation. The research subjects, namely 11 residents of Pampang Village, were determined using purposive sampling. Data analysis used interactive model analysis, and data validity is measured using data triangulation techniques. The results of the research show that there are 20 medicinal plants that the people of Pampang Village widely used and eight medicinal plants have the potential to be used as a source of chemistry learning. These medicinal plants were sambung nyawa, meniran, bajakah, betel, seri, turmeric, coconut, and tamarind eggplant. These plants related to materials separating mixtures, reaction rates, functional groups, lipids, acid and base indicators, electrolyte and non-electrolyte solutions, acids and bases, chemical changes, and redox. Therefore, this can be used as a reference and consideration for chemistry teachers in the learning process. to help students understand chemistry lessons closely related to everyday life.


Keywords


Medicinal plants; Learning Resource; Chemistry Learning.

Full Text:

PDF

References


Andriana, E., Vitasari, M., Oktarisa, Y., & Novitasari, D. (2017). Pengembangan Multimedia Pembelajaran IPA Berbasis Kearifan Lokal di Sekolah Dasar. Jurnal Pendidikan Sekolah Dasar, 3(2). https://doi.org/10.30870/jpsd.v3i2.2139

Anggeriani, R., & Lamdayani, R. (2018). Efektifitas Pemberian Air Daun Sirih (Piper betle L) Terhadap Kecepatan Penyembuhan Luka Perineum Pada Ibu Post Partum. Jurnal Ilmiah Multi Science Kesehatan, 9, 80–87.

Anggraini, A. D., Widodo, W., Rahayu, I. D., & Sutanto, A. (2019). Efektivitas Penambahan Tepung Temulawak dalam Ransum sebagai Upaya Peningkatan Produktivitas Ayam Kampung Super. Jurnal Sain Peternakan Indonesia, 14(2), 222–227.

Arief, Y., Haryani, Y., & Yuharmen, Y. (2019). Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Metanol Buah Solanum ferox L. Universitas Riau, 1–5.

Ayuchecaria, N., Saputera, M. M. A., & Rakhmadhan. (2020). Penetapan Kadar Fenolik Total Ekstrak Batang Bajakah Tampala (Spatholobus littoralis Hassk.) Menggunakan Spektrofotometri UV-Visible. Jurnal Insan Farmasi Indonesia, 3(1), 132–141.

Creswell, J. W. (2012). Educational research: Planning, conducting, and evaluating quantitative and qualitative research. Boston: Pearson.

Elidar, Y. (2017). Budidaya Tanaman Sirsak Dan Manfaatnya Untuk Kesehatan. Jurnal Abdimas Mahakam, 1(1), 62–71.

Fajriati, Melati, H. A., & Sartika, R. P. (2017). Pengaruh Metode Praktikum Berbasis Lingkungan Terhadap Pemahaman Konsep Pada Materi Laju Reaksi. Artikel Penelitian. Universitas Tanjungpura.

Fatimah, S., Rachma, N. I., & Utami, S. R. (2018). Pemanfaatan Bunga Sepatu Sebagai Bahan Pembuatan Kertas Indikator Ph Untuk Mendukung Kegiatan Pembelajaran Pada Praktikum Asam Basa Di SMA Negeri 1 Jatinom Kabupaten Klaten. Abdimas Unwahas, 2(1).

Hamzah, H., & Yusuf, N. R. (2019). Analisis Kandungan Zat besi (Fe) Pada Daun Kelor (Moringa oleifera Lam.) Yang Tumbuh dengan Ketinggian Berbeda di Daerah Kota Baubau. Indo. J. Chem. Res., 6(2), 88–93.

Handayani, A. M. (2020). Karakteristik Manisan Kering Buah Talok (Muntingia calabura) dengan Variasi Blanching dan Lama Perendaman dalam CaCL2. Jurnal Ilmiah Inovasi, 20(2), 1–4.

Hasbi, F., Amin, S., & Nofianti, T. (2019). Penambatan Senyawa Komponen Tanaman Kumis Kucing (Orthosiphon stamineus Benth) Sebagai Diuretik Menggunakan Metode Docking. Pharmacoscript, 1(1).

Hidayat, R. (2023). Pemanfaatan Tanaman Goloka sebagai Sumber Belajar Berbasis Potensi Lokal melalui Penyelidikan IPA pada Siswa Kelas VII SMP Negeri 1 Sape. JagoMIPA: Jurnal Pendidikan Matematika dan IPA, 3(1), 52-62.

Indira, C. (2015). Pembuatan indikator asam basa karamunting. Kaunia Jurnal Sains dan Teknologi, 9(1), 1-10.

Irmeilyana, I., Ngudiantoro, N., Affandi, A. K., Setiawan, A., & Windusari, Y. (2020). Pemanfaatan Lingkungan Alam Sekitar Sebagai Sumber Belajar Dan Media Pembelajaran Matematika, Ipa, Dan Seni Bagi Pendidikan Dan Pengembangan Kreatifitas Anak Di Kecamatan Pemulutan Barat Kabupaten Ogan Ilir. Jurnal Vokasi, 4(1), 16-23.

Iskandar, R., & Kusmayanti, I. (2018). Pendekatan Science Technology Society. Jurnal Ilmiah Pendidikan Guru Sekolah Dasar, 2(2), 200–215.

Julianti, W. P., Ikrawan, Y., & Iwansyah, A. C. (2019). Pengaruh Jenis Pelarut terhadap Kandungan Total Fenolik, Aktifitas Antioksidan dan Toksisitas Ekstrak Buah Ciplukan (Physalis angulata L). Jurnal Riset Teknologi Industri, 13(1), 70.

Latief, M., Tarigan, I. L., Sari, P. M., & Aurora, F. E. (2021). Aktivitas Antihiperurisemia Ekstrak Etanol Daun Sungkai (Peronema canescens Jack) Pada Mencit Putih Jantan. Pharmacon: Jurnal Farmasi Indonesia, 18(1), 23–37.

Lengkong, J., Hariyadi, Tompodung, H., & Pareta, D. (2021). Uji Efektivitas Sari Daun Putri Malu Mimosa pudica L. Sebagai Penyembuh Luka Bakar Pada Tikus Putih Rattus norvegicus. Majalah InfoSains, 2(1), 1–12.

Mashadi, A., Surendro, B., Rakhmawati, A., & Amin, M. (2018). Peningkatan Kualitas pH, Fe Dan Kekeruhan Dari Air Sumur Gali Dengan Metode Filtrasi. Jurnal Riset Rekayasa Sipil, 1(2), 105.

Martilia, A., & Priyambodo, E. (2017). Pengembangan Alat Peraga Kimia Berbasis Kearifan Lokal sebagai Media Pembelajaran Kimia Kelas XI. Prosiding Seminar Nasional Kimia UNY.

Mitarlis, M., Azizah, U., & Yonatha, B. (2018). Pemanfaatan Indikator Alam Dalam Mewujudkan Pembelajaran Kimia Berwawasan Green Chemistry. JPPIPA (Jurnal Penelitian Pendidikan IPA), 3(1), 1–7. https://doi.org/10.26740/jppipa.v3n1.p1-7

Mudaningrat, A., & Nada, S. (2021). Pengaruh Konsentrasi Zat Pengatur Tumbuh Dalam Kandungan Air Kelapa Terhadap Pertumbuhan Tanaman Jahe (Zingiber officinale) Dan Tanaman Kencur (Kaempferia galanga L.). Di Prosiding Semnas Biologi Ke-9 Tahun 2021 (1–9). Semarang, Indonesia: Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Negeri Semarang.

Muhammad, A., Dan, Y., & Alfrits, G. (2018). Bigen : Bio-Detergent Uji Daya Bersih Campuran Ekstrak. Tugas Akhir. Madrasah Aliyah Negeri Insan Cendekia Gorontalo.

Nobiola, R. K., Triwahyuni, T., Triswanti, N., & Warganegara, E. (2020). Uji Sensitivitas Kunyit Kuning dan Kunyit Putih Terhadap Bakteri Pencemar Susu. ARTERI : Jurnal Ilmu Kesehatan, 1(4), 263–269.

Nurman, Zuhry, E., & Dini, I. R. (2017). Untuk Pertumbuhan Dan Produksi Bawang Merah ( Allium ascalonicum L .). Jom Faperta Ur, 4(2), 1–15.

Nursaadah, E., Wijayanti, I. E., Zidny, R., Solfarina, & Aisyah, R. S. (2017). Inventarisasi Pengetahuan Etnokimia Masyarakat Baduy Untuk Pembelajaran Kimia. Di Prosiding Seminar Nasional Pendidikan FKIP UNTIRTA (25–32). Banten, Indonesia: Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan, Universitas Sultan Ageng Tirtayasa.

Nuryanti, S., Matsjeh, S., Anwar, C., & Raharjo, T. J. (2010). Indikator titrasi asam-basa dari ekstrak bunga sepatu (hibiscus rosa sinensis l). Agritech, 30(3).

Oktaviani, E., Harpeni, E., & Wardiyanto, W. (2019). Fitofarmaka Daun Sambung Nyawa (Gynura procumbens) Untuk Meningkatkan Imunitas Ikan Kerapu Macan (Epinephelus fuscoguttatus Forsskal 1775) Terhadap Serangan Bakteri Vibrio alginolyticus. Jurnal Kelautan: Indonesian Journal of Marine Science and Technology, 12(1), 52.

Pratama, Y., Prasetya, A. T., & Latifah, L. (2015). Pemanfaatan Ekstrak Daun Jati Sebagai Indikator Titrasi Asam-Basa. Indonesian Journal of Chemical Science, 4(2).

Rangkuti, S. N., Lubis, L. S., & Karsono. (2018). Uji Efektivitas Nanopartikel Daun Sirih Merah (Piper crocatum Ruiz & Pav.) Sebagai Penurun Kadar Kolesterol Serum Darah Marmot (Cavia cobaya). Farmagazine, V(1).

Redi Aryanta, I. W. (2019). Manfaat Jahe Untuk Kesehatan. Widya Kesehatan, 1(2), 39–43.

Rokana, E., & Khusbana, A. (2018). Pengaruh Perbedaan Suhu Kandang Serta Penambahan Larutan Elektrolit Berbahan Dasar Air Kelapa Terhadap Performa Ayam Pedaging. Journal of Physical Therapy Science, 9(1), 1–11.

Rukin. (2019). Metodologi Penelitian Kualitatif. Makassar: Yayasan Ahmar Cendekia Indonesia.

Sagala, J. P., Prabowo, W. C., & Rusli, R. (2016). Pengaruh Ekstrak Etanol Bunga Kecombrang (Etlingera elatior) Terhadap Penyembuhan Luka Pada Tikus Putih. Di Prosiding Seminar Nasional Tumbuhan Obat Indonesia. Samarinda, Indonesia: Fakultas Farmasi, Universitas Mulawarman.

Salim, M., Dharma, A., Mardiah, E., & Oktoriza, G. (2017). Pengaruh Kandungan Antosianin Dan Antioksidan Pada Proses Pengolahan Ubi Jalar Ungu. Jurnal Zarah, 5(2), 7–12.

Salusu, H. D., Ariani, F., Obeth, E., Rayment, M., Budiarso, E., Kusuma, I. W., & Arung, E. T. (2017). Phytochemical Screening And Antioxidant Activity Of Selekop (Lepisanthes amoena) Fruit. Agrivita, 39(2), 214–218.

Sasmita, R. S. (2020). Pemanfaatan internet sebagai sumber belajar. Jurnal Pendidikan dan Konseling (JPDK), 2(1), 99-103.

Sigit Cahyo Hardiansyah, & Pheby Oktriani. (2021). Uji Aktivitas Antipiretik Ekstrak Daun Sungkai (Peronema canescens) Terhadap Tikus Putih Jantan Yang Diinduksi Dengan Vaksin Dpt-Hb. Jurnal Kesehatan : Jurnal Ilmiah Multi Sciences, 11(2), 130–135.

Simanjuntak, F. N., Pandu, O., Utama, A., Indonesia, U. K., Biologi, P., & Indonesia, U. K. (2019). Pembelajaran Berbasis Kimia Dalam Kehidupan Sehari - Hari Sebagai Penyeimbang Dampak Revolusi Daily Life - Chemistry Based Learning To Balance the Impact of Industry Revolution 4 . 0. Di Seminar Nasional Pendidikan Kimia, (1–6). Jakarta, Indonesia: Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan, Universitas Kristen Indonesia.

Suhendar, D. (2017). Fikih (Fiqh) Air dan Tanah dalam Taharah (Thaharah) Menurut Perspektif Ilmu Kimia. Jurnal Kimia UIN Sunan Gunung Djati Bandung, X(1), 170–193.

Sundari, R. (2016). Pemanfaatan Dan Efisiensi Kurkumin Kunyit (Curcuma Domestica Val) Sebagai Indikator Titrasi Asam Basa. Teknoin, 22(8), 595–601.

Supriyadi, S., & Nurvitasari, E. (2019). Inventarisasi Sains Asli Suku Malind: Upaya Dalam Pengembangan Kurikulum Ipa Kontekstual Papua Berbasis Etnosains. Edu Sains Jurnal Pendidikan Sains & Matematika, 7(1), 10–20.

Syamsuri, M. M. F., Fadiawati, N., Riyanda, A. R., & Sagala, M. K. (2022). Pelatihan pemanfaatan perangkat lunak kimia berbasis gawai sebagai media pembelajaran. Jurnal PkM (Pengabdian kepada Masyarakat), 5(3), 267-275.

Tambunan, R. M., Swandiny, G. F., & Zaidan, S. (2019). Uji Aktivitas Antioksidan dari Ekstrak Etanol 70 % Herba Meniran (Phyllanthus niruri L.) Terstandar. Jurnal Ilmu Kefarmasian, 12(2), 60–64.

Tangio, J. S., Utina, R., Yusuf, F. M., Kunusa, W. R., Karim, C. R., & Arviani, A. (2023). Potensi Tumbuhan Lokal Desa Meranti Sebagai Konten dan Media Pembelajaran Berbasis Kearifan Lokal pada Materi Kimia. Jambura Journal of Educational Chemistry, 5(2), 136-141.

Tarbiyah, F., & Aceh, U. I. N. A. (2018). Uji Aktivitas Antioksidan Daun Benalu Kopi (Loranthus Ferrugineus Roxb.) Dengan Metode Dpph (1,1 – Difenil -2- Pikrilhidrazil). Lantanida Journal, 6(2).

Tulung, P. C., Rorong, J. A., & Pontoh, J. (2017). Analisis Fitokimia Dan Uji Toksisitas Dari Kulit Batang Kersen (Muntingia calabura). Chemistry Progress, 10(1), 14–18.

Wahyuni, T. T., & Zakaria, A. (2018). Keanekaragaman Ikan di Sungai Luk Ulo Kabupaten Kebumen. Biosfera, 35(1), 23.

Wardono, H., & Jepriani, S. (2014). Ulin Trees As Construction of Slope Stability in Desa. Jurnal Inersia, VI(2).

Wulandari, R. (2017). Berpikir Ilmiah Siswa dalam Pembelajaran IPA Untuk Meningkatkan Literasi Sains. SEJ (Science Education Journal), 1(1), 29–35.




DOI: https://doi.org/10.33394/jp.v11i1.6172

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 The Author(s)

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Jurnal Paedagogy

ISSN: 2722-4627 (Online)

Published by Fakultas Ilmu Pendidikan dan Psikologi (FIPP)

Universitas Pendidikan Mandalika (UNDIKMA)

Email: [email protected]

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.