Determination of Flavonoid Concentration, Phenolic Concentration, and Antioxidant Activity of Allium cepa L Extract
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Andriani, D., & Murtisiwi, L. (2018). Penetapan Kadar Fenolik Konsentarasi Ekstrak Bunga Telang (Clitoria ternatea L.) dengan Spektrofotometri UV-Vis. Cendekia Journal of Pharmacy, 2(1), 32–38. https://doi.org/10.31596/cjp.v2i1.15
Atun, S. (2006). Hubungan Struktur dan Aktivitas Antioksidan Beberapa Senyawa Resveratrol dan Turunannya. Universitas Negeri Yogyakarta.
Cahyaningsih, E., Yuda, P. E. S. K., & Santoso, P. (2019). Skrining Fitokimia dan Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol Bunga Telang (Clitoria ternatea L.) Dengan Metode Spektrofotometri UV-VIS. Jurnal Ilmiah Medicamento, 5(1), 51–57. https://doi.org/10.36733/medicamento.v5i1.851
Dhurhania, C. E., & Novianto, A. (2019). Uji Kandungan Fenolik Konsentarasi dan Pengaruhnya terhadap Aktivitas Antioksidan dari Berbagai Bentuk Sediaan Sarang Semut (Myrmecodia pendens). JURNAL FARMASI DAN ILMU KEFARMASIAN INDONESIA, 5(2), 62. https://doi.org/10.20473/jfiki.v5i22018.62-68
Dontha, S. (2016). A Review on Antioxidant Methods. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research, 14. https://doi.org/10.22159/ajpcr.2016.v9s2.13092
Fachriyah, E., Kusrini, D., Haryanto, I. B., Wulandari, S. M. B., Lestari, W. I., & Sumariyah, S. (2020). Phytochemical Test, Determination of Konsentarasi Phenol, Konsentarasi Flavonoids and Antioxidant Activity of Ethanol Extract of Moringa Leaves (Moringa oleifera Lam). Jurnal Kimia Sains Dan Aplikasi, 23(8), 290–294. https://doi.org/10.14710/jksa.23.8.290-294
Firdiyani, F., Agustini, T., W., & Ma’ruf, W., F. (2015). Ekstraksi Senyawa BIoaktif sebagai Antioksidan Alami Spirulina Platensis Segar dengan Pelarut yang Berbeda. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 18(1), 28–37. https://doi.org/10.17844/jphpi.2015.18.1.28
Halliwel, B., & Gutteridge, J. (2007). The chemistry of free radical and related ‘reactive species’ In Free Radical in Biology and Medicine. Oxford University Press.
Harbone, J., B. (1987). Metode Fitokimia: Penuntun Cara Modern Menganalisis Tumbuhan. ITB.
Izzati, N., N., Diniatik, & Rahayu, W., S. (2012). Aktivitas Antioksidan Ekstrak Perasan Daun Manggis (Garcinia mangostana L.) Berdasarkan Metode DPPH (2,2 Diphenyl-1-phycryl hydrazil). Journal of Pharmacy, 9(3), 111–121. https://doi.org/10.30595/pji.v9i3.762
Khaira, K. (2010). Menangkal Radikal Bebas Dengan Antioksidan. Jurnal Saintek, 11(2), 183–187. https://doi.org/10.31958/js.v2i2.28
Kristanti, A., N., Aminah, N., M. ,. T., & Kurniadi, B. (2008). Buku Ajar Fitokimia. Airlangga University Press.
Kuntorini, E., M., Astuti, M., D., & Nugroho, L., H. (2010). Struktur Anatomi dan Aktivitas Antioksidan Bulbus. Berk. Penel. Hayati, 16, 1–7.
Liang, N., & Kitts, D., D. (2014). Antioxidant property of coffee components: Assessment of methods that define mechanisms of action. Molecules, 19(11), 19180–19208. https://doi.org/10.3390/molecules191119180
Marliana, S. D., Suryanti, V., & Suyono, S. (2005). The phytochemical screenings and thin layer chromatography analysis of chemical compounds in ethanol extract of labu siam fruit (Sechium edule Jacq. Swartz.). Biofarmasi Journal of Natural Product Biochemistry, 3(1), 26–31. https://doi.org/10.13057/biofar/f030106
Miguel, C., R. (2017). Phenolic Antioxidant Capacity: A Review of the State of the Art. Intech Open Limited.
Mukhriani, M., Rusdi, M., Arsul, M. I., Sugiarna, R., & Farhan, N. (2019). Kadar Fenolik dan Flavonoid Konsentarasi Ekstrak Etanol Daun Anggur (Vitis vinifera L). ad-Dawaa’ Journal of Pharmaceutical Sciences, 2(2). https://doi.org/10.24252/djps.v2i2.11503
Ness, A., R., & Powles, J., W. (1997). Fruit and vegetables, and cardiovascular disease: A review. International Journal of Epidemiology, 26(1), 1–13. https://doi.org/10.1093/ije/26.1.1
Notoatmodjo, S. (2007). Promosi Kesehatan dan Ilmu Perilaku. Rineka Cipta.
Prasonto, D., Riyanti, E., & Gartika, M. (2017). Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Bawang Putih (Allium sativum). ODONTO : Dental Journal, 4(2), 122. https://doi.org/10.30659/odj.4.2.122-128
Pratiwi, P., Cahyono, B., & Suzery, M. (2010). Konsentarasi Fenolat dan Flavonoid dari Ekstrak dan Fraksi Daun Kumis Kucing (Orthosiphon stamineus B.) Jawa Tengah Serta Aktivitas Antioksidannya. Jurnal Sains Dan Matematika, 18(4), 140–148.
Pratt, D., E. (1992). Natural Antioxidants from Plant material. American Chemical Society.
Rahayu, S., Kurniasih, N., & Amalia, V. (2015). Ekstraksi dan Identifikasi Senyawa Flavonoid dari Limbah Kulit Bawng Merah Sebagai Antioksidan Alami. al-Kimiya, 2(1), 1–8. https://doi.org/10.15575/ak.v2i1.345
Robinson, T. (1995). Kandungan Organik Tumbuhan Tinggi. ITB.
Runtuwene, M. R., Wewengkang, D., & Julfitriani. (2016). Uji Aktivitas Antioksidan dan Toksisitas Ekstrak Etanol. 5(3), 8.
Salamah, N., & Widyasari, E. (2015). Aktivitas Antioksidan Ekstrak Metanol Daun Kelengkeng (Euphoria longan (L) Steud.) Dengan Metode Penangkapan Radikal 2,2’-difenil-1-pikrihidrazil. Pharmaciana, 5(1), 10.
Samin, A. A., Bialangi, N., & Salimi, Y. K. (2013). Penentuan Kandungan Fenolik Konsentarasi dan Aktivitas Antioksidan Rambut Jagung (ze mays L.) yang Tumbuh di Daerah Gorontalo. Jurnal Saintek, 7(3), 13.
Simanjuntak, K. (2012). Peran Antioksidan Flavonoid Dalam Meningkatkan Kesehatan. 23(3), 6.
Suryani, Y., J., Permana, D., G., & Jambe, A., A. (2016). Pengaruh Jenis Pelarut terhadap Kandungan Konsentarasi Flavonoid dan Aktivitas Antioksidan Ekstrak Daun Matoa (Pometia pinnata). Jurnal Ilmu Dan Teknologi Pangan, 5(1), 1–10.
Syarif, R. A., Muhajir, M., Ahmad, A. R., & Malik, Abd. (2016). Identifikasi Golongan Senyawa Antioksidan Dengan Metode Perendaman Radikal Bebas DPPH Ekstrak Etanol Daun Cordia myxa L. Jurnal Fitofarmaka Indonesia, 2(1), 83–89. https://doi.org/10.33096/jffi.v2i1.184
Tukiran, Miranti, M. G., Dianawati, I., & Sabila, F. I. (2020). Aktivitas Antioksidan Ekstrak Daun Kelor (Moringa oleifera Lam.) dan Buah Bit (Beta vulgaris L.) sebagai Bahan Tambahan Minuman Suplemen. Jurnal Kimia Riset, 5(2), 113. https://doi.org/10.20473/jkr.v5i2.22518
Watson, R., R. (2003). Fungtional Food and Nutraceuticals in Cancer Prevention. Blackwell Publishing.
Werdhasari, A. (2014). Peran Antioksidan Bagi Kesehatan. Jurnal Biotek Medisiana Indonesia, 3(2), 59–68.
Wilujeng, D. T., & Anggarani, M. A. (2021). Penentuan Fenolik Konsentarasi, Flavonoid Konsentarasi, dan Aktivitas Antioksidan Ekstrak Bawang Lanang (Allium Sativm L.). Journal of Chemistry, 10(3), 12.
Wirasti. (2019). Penentapan Kadar Fenolik Konsentarasi, Flavonoid Konsentarasi, dan Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Daun Benalu Petai (Scurrula atropurpurea Dans.) Beserta Penapisan Fitokimia. Journal of Pharmaceutical and Medicinal Sciences, 4(1), 1–5. https://doi.org/10.32814/jpms.v4i1.73
DOI: https://doi.org/10.33394/j-ps.v10i3.5394
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2022 Alfita Dhurrotul Lu'ma, Mirwa Adiprahara Anggarani

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
J-PS (Prisma Sains: Jurnal Pengkajian Ilmu dan Pembelajaran Matematika dan IPA IKIP Mataram) p-ISSN (print) 2338-4530, e-ISSN (online) 2540-7899 is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.