Identify the Saccharin Content in Iced Tea Sold in Jl. Sapta Marga, Sapta Marga Village, Mataram City
Abstract
Saccharin is an artificial sweetener made from sodium salt, sodium saccharin with the chemical formula C7H5NO3S from saccharin acid which is in the form of white crystalline powder, easily soluble in water, odorless and very sweet. Saccharin has a sweetness level of 300-600 times that of natural sweeteners. This artificial sweetener also has a maximum limit for its use, namely according to Bpom No. 11. In 2019, it is 954 mg/l. The aim of the research is to determine whether there is a saccharin compound present or not and to find out how much saccharin is contained in iced tea drinks circulating on the Sapta Marga road in the Mataram City area.Sampling uses predeterminet criteria. This type of research is descriptive qualitative. The analysis in this research was carried out in 2 types, namely qualitative analysis using the resorcinol color test method and quantitative analysis using the Uv-Vis spectrophotometry method. The results of qualitative identification using the color test method carried out on 5 samples of iced tea drinks did not produce positive samples so that all samples were not continued to the quantitative test stage.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Al Ayyubi, M. F. (2018). Analisis Kualitatif Natrium Siklamat pada Minuman Teh Kemasan Di Swalayan X DI Kecamatan Pedan (Doctoral dissertation, STIKES Muhammadiyah Klaten)
Andalia, R., & Alfalah, N. (2021). Teh Poci, Natrium Siklamat, Gravimetri Analisis Kandungan Natrium Siklamat Pada Minuman Teh Poci yang Dijual di Kecamatan Baiturrahman Kota Banda Aceh: Analisis Kandungan Natrium Siklamat Pada Minuman Teh Poci yang Dijual di Kecamatan Baiturrahman Kota Banda Aceh. Jurnal Sains dan Kesehatan Darussalam, 1(2), 7-7.
Anindya, M. P. (2020). Analisis Kandungan Sakarin pada Mianuman Tidak Bermerek Menggunakan Metode Titrimetri (Doctoral dissertation, Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Nasional).
Fitriani, A. (2019). Pengujian Pemanis Sakarin pada Minuman Teh Manis. Jurnal Sehat Indonesia (JUSINDO), 1(1), 1-5.
Galih, N. R., & Widiantara, T. (2018). Identifikasi Kandungan Sakarin, Siklamat, Rodhamine B Dan Methanyl Yellow Pada Produk Minuman Olahan Thai Tea Di Kecamatan Sukasari Bulan Agustus-Tahun 2018 (Doctoral dissertation, Fakultas Teknik Unpas).
Lidiawati, D. (2022). Analsis Kadar Siklamat pada Minuman Es Teh yang Beredar di Kelurahan Pangkajene Sidrap dengan Metode Alkalimetri. Jurnal Farmasi Al-Ghafiqi, 1(1), 1-7.
Marliza, H., Mayefis, D., & Islamiati, R. (2019). Analisis Kualitatif Sakarin dan Silamat pada Es Doger di Kota Batam. Jurnal Farmasi Dan Ilmu Kefarmasian Indonesia, 6(2), 81-84.
Melinda, L., Kurniawan, D., & Pramaningsih, V. (2022). Identifikasi Pemanis Buatan (Siklamat) pada Penjual Minuman Es Teh Keliling di Sekolah Dasar Kelurahan Melayu Kecamatan Tenggarong. Environmental Occupational Health and Safety Journal, 3(1), 21-28.
Mulyani, E., Herlina, H., & Putra, Y. M. (2022). Analisis Kandungan Sakaran pada Minuman Es yang Dijual di Pasar Tradisional Kota Bengkulu. JFM (Jurnal Farmasi Malahayati), 5(2), 210-216.
Nuraenah, N., Masyrofah, D., Putri, G. K., Wulanbirru, P., Marsah, M., Utami, R., & Nurfadhila, L. (2023). Review Artikel: Identifikasi Pemanis Sintetis Sakarin dan Siklamat pada Minuman Ringan Menggunakan Berbagai Metode. Jurnal Farmasetis, 12(1), 1-8.
Pramestya, F. D. (2019). Analisa Sakarin Pada Berbagai Macam Merk Susu UHT di Pasar Pucang (Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah Surabaya).
Pratomo, G. S. (2021). Identifikasi Sakarin pada Es Kelapa Muda yang Dijual di Pasar Rajawali Kota Palangka Raya: Identification of Saccharin in Coconut Beverage from Rajawali Market in Palangka Raya. Jurnal Surya Medika (JSM), 6(2), 141-145.
Utami, D. P. (2018). Identifikasi Sakarin dan Siklamat pada Minuman Es Tidak Bermerk yang Dijual di Pasar 16 Ilir Palembang dengan Menggunakan Metode Kromatografi Lapis Tipis. Jurnal Ilmiah Bakti Farmasi, 3(1).
Yunantariningsih, I. D. A. K., Singapurwa, N. M. A. S., Sudiarta, I. W., Rudianta, I. N., & Candra, I. P. (2019, October). Analisis pemanis buatan sakarin pada pangan jajanan anak sekolah dasar di Kecamatan Denpasar Selatan. In Seminar Ilmiah Nasional Teknologi, Sains, dan Sosial Humaniora (SINTESA) (Vol. 2).
Yunarto, N., Kurnia, I., Hasanah, N., & Reswandaru, U. N. (2024, July). Evaluasi Fisika Dan Kadar Katekin, Epikatekin, dan Epigalokatekin Galat pada Minuman Teh Kemasan dengan High Performance Thin Layer Chromatography. In Prosiding Semlitmas (Seminar Hasil Penelitian dan Pengabdian Masyarakat) (Vol. 1, No. 1, pp. 290-297).
DOI: https://doi.org/10.33394/hjkk.v12i6.13510
Refbacks
- There are currently no refbacks.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.