Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pengolahan Batang Pisang Menjadi Benang Sebagai Bahan Baku Kain dan Industri Kreatif

Siti Nikmatin, Abd Djamil Husin, Rima Fitria Adiati

Abstract


This community service activity aims to improve the economy of the village community and bring biomaterial research innovation results through the processing of banana stems into yarn as a raw material for cloth and the creative industry. The method of implementing this service used training which consisted of the stages of program introduction, processing of banana stem waste, and commercialization. The partners for this activity were the people in Sidorejo Village, Sukosewu District, Bojonegoro Regency, which are members of youth organizations. The results of this community service activity were analyzed descriptively, and simple banana stem processing positively impacted new knowledge and sources of income. The people of Siderejo village got additional daily income, activities for local economic development, and added value in knowledge, affective, and motor skills.


Keywords


Banana Stem; Filament Thread; Handicraft; Twisted Rope; Creative Industry.

References


Al Hasanah, F., Annisa, G., Jannah, R., Yolanda, S. D., Warahmah, S., & Miza, N. A. (2022). Sosialisasi Pemanfaatan Batang Pisang sebagai Keripik untuk Membangkitkan Ekonomi Masyarakat Pesisir Pantai Desa Kota Pari, Kecamatan Patai Cermin, Kabupaten Seerdang Berdagai. MARTABE : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 5(6), 2274–2284. https://doi.org/10.31604/jpm.v5i6.2274-2284

Ardianti, A. D., & Khumaini, F. (2022). Pelatihan Pembuatan Kerajinan Limbah Pohon Pisang Sebagai Upaya Peningkatan UMKM Masyarakat Desa Kedungrejo. Journal of Research Applications in Community Service, 1(1), 1–6. https://doi.org/10.32665/jarcoms.v1i1.582

Badan Pusat Statistik. (2022). Kecamatan Sukosewu Dalam Angka 2022.

Bappenas. (n.d.). Tujuan Pembangunan Berkelanjutan. Retrieved March 13, 2023, from https://sdgs.bappenas.go.id/tujuan-1/

Dewi, I. A., Ihwah, A., Setyawan, H. Y., Kurniasari, A. A. N., & Ulfah, A. (2019). Optimasi Proses Delignifikasi Pelepah Pisang untuk Bahan Baku Pembuatan Kertas Seni. SEBATIK, 23(2), 447–454. https://jurnal.wicida.ac.id/index.php/sebatik/article/view/797

Haris, A., Hermanto, Misdiyanto, & Yoyok. (2020). Sosialisasi Dan Pelatihan Proses Pembuatan Serat Abaca Dari Pohon Pisang Abaca Di Kabupaten Kepulauan Talaud Propinsi Sulawesi Utara. Dinamisia : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(3), 440–446. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v4i3.4737

Hartoyo, Koswara, S., Sulassih, & Megawati, L. R. (2019). Peningkatan Nilai Tambah Usaha Olahan Keripik Pisang di Desa Tenajar, Kabupaten Indramayu, Jawa Barat. Agrokreatif, 5(3).

Irnianti, Tuhuteru, S., & Paling, S. (2019). Pembuatan Mikroorganisme Lokal Bonggol Pisang pada Kelompok Tani Tunas Harapan Distrik Walelagama, Jayawijaya, Papua. Agrokreatif, 5(3).

Kusna, S. L., Anam, K., Minarti, S., Zuhriyah, A., Yogatama, H. B., & Baharsyah, M. B. (2021). Pelatihan Pengolahan Pelepah Pisang guna Peningkatan Ketrampilan dan Ekonomi Masyarakat. Al-Umron: : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 1–7. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v5i1.4364

Mavianti, & Nalar Rizky, R. (2019). Upaya Pemanfaatan Bonggol Pisang dalam Meningkatkan Ekonomi Keluarga pada Ibu-ibu di Dusun 2 Desa Tanjung Anom. Proseding Seminar Nasional Kewirausahaan, 1(1), 138–143. https://doi.org/10.30596/snk.v1i1.3591

Mulyanti, Salima, R., & Martunis, L. (2022). Pembuatan Pupuk Organik Cair Dambupahsang (Daun Bambu Pelepah Pisang) Di Desa Bineh Blang Kabupaten Aceh Besar. I-Com: Indonesian Community Journal, 2(2), 106–112. https://doi.org/10.33379/icom.v2i2.1344

Rohmani, S., & Yugatama, A. (2019). Pemberdayaan Masyarakat melalui Wirausaha Kerupuk Bonggol Pisang di Kabupaten Sukoharjo. Agrokreatif, 5(2), 103–108.

Rosariastuti, R., Sumani, & Herawati, A. (2018). Pemanfaatan Batang Pisang untuk Aneka Produk Makanan Olahan di Kecamatan Jenawi, Karanganyar. PRIMA: Journal of Community Empowering and Services, 21–29.

Safa’atillah, N., Rokhmatillah, U., Rohmah, H., & Anggraeni, M. (2022). Peningkatan Perekonomian Masyarakat dalam Perspektif Al-Qur’an (Study Kreativitas Kerajinan Pelepah Pisang Sebagai Upaya Meningkatkan Perekonomian Masyarakat Desa Trepan Babat Lamongan). J-MAS (Jurnal Manajemen Dan Sains), 7(1), 314. https://doi.org/10.33087/jmas.v7i1.376

Sagajoka, E., Nona, R. V., Antonia, Y. N., & Gobhe, D. (2021). Peningkatan Ekonomi Masyarakat Desa Borani Melalui Inovasi Pengolahan Keripik Batang Pisang (BAPIS). Prima Abdika : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(4), 136–143. https://doi.org/10.37478/abdika.v1i4.1257

Syarifuddin, H., & Hamzah. (2019). Prospek Pemanfaatan Limbah Batang Pisang dalam Mendukung Ekonomi Kreatif Masyarakat Ramah Lingkungan. Pengabdian Kepada Masyarakat, 3.

Sya’roni, W., Mulyati, I. S., & Hidayat, M. N. F. (2021). PKM Pengolahan Batang dan Pelepah Pohon Pisang untuk Peningkatan Ekonomi Masyarakat Desa Pakuniran, Kecamatan Pakuniran. GUYUB: Journal of Community Engagement, 2(3). https://doi.org/10.33650/guyub.v2i3.3026




DOI: https://doi.org/10.33394/jpu.v4i2.6260

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 The Author(s)

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Jurnal Pengabdian UNDIKMA

ISSN: 2722-5097 (Online)

Published by LPPM Universitas Pendidikan Mandalika (UNDIKMA)

Email: [email protected]

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.