Pelatihan Life Skill Pembuatan Abon Ikan Nila sebagai Produk Unggulan Desa Peresak Kabupaten Lombok Barat
Abstract
This activity aims to improve the community skills in processed the Nila fish to be superior village products. The method for implementing this service was socialization and training with partners, namely the Mina Jaya Abadi Fish Cultivator Group in Peresak Village, West Lombok Regency. Evaluation of activities was carried out by giving pre-tests and post-tests to participants to measure the activities is success. The result of the activity was the community could make the Fish Floss from Nila fish. The results of this service showed that members of the Mina Jaya fish cultivator group had the knowledge and skills to processed Nila Fish into Fish Floss with economic value. Also, partners were able to operate the Spinner and Freezer equipment provided by the PKM team so that the fish floss produced is more hygienic and healthier.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Efendi, E., Rachmadan, S., Guntoro, D., Putri, D. S., Fadli, Ach. M., Al’ Azhmi, A., Khoirunisa, D. D., Sintia, I., Hikmah, N., Yulianah, S., & Sari, Y. P. (2021). Meningkatkan Perekonomian Masyarakat di Masa New Normal Melalui Kegiatan Ekonomi Kreatif Usaha dengan Memanfaatkan Media Online. Jurnal Pembelajaran Pemberdayaan Masyarakat (JP2M), 1(4), 259. https://doi.org/10.33474/jp2m.v1i4.8776
Herdiana, N., Supangat, S. (2010). Komposisi Kimia Dan Karakteristik Organoleptik Abon Daging Domba Dengan Penambahan Kunyit Selama Penyimpanan. Jurnal Penyuluhan Pertanian Vol. 5 No. 2.
Jasila, I., Zahro, F., (2015). Pembuatan Abon Ikan Patin (Pangasius hypophthalmus) Di Pradipta Jaya Food Probolinggo Probolinggo. Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan Volume 6, No. 1, Februari 2015 ISSN : 2086-3861
Kusnayadi, H., Merdekawati, A., Kusumawardani, W. (2019) Pelatihan dan Pendampingan Kelompok Mitra PKM di Desa Leseng, Kecamatan Moyo Hulu, Kabupaten Sumbawa. Agrokreatif: Jurnal Ilmiah Pengabdian kepada Masyarakat. Juni 2019, Vol 5 (2): 96102
Meidatuzzahra, D., & Swandayani, R. E. (2020). Pemanfaatan Famili Zingiberaceae Sebagai Obat Tradisional oleh Masyarakat Suku Sasak di Desa Suranadi, Kecamatan Narmada, Kabupaten Lombok Barat. bionature, 21(2). https://doi.org/10.35580/bionature.v21i2.16494
Nur’aini, H., Ishar, I., & Darius, D. (2019). Inovasi Pengolahan Abon Lokan (Pilsbryoconcha exilis) Dengan Perlakuan Substitusi Tebu Telur (Saccharum edule). AGRITEPA: Jurnal Ilmu dan Teknologi Pertanian, 6(2), 37–54. https://doi.org/10.37676/agritepa.v6i2.880
Idris A.,A, Sjahruddin,H., Launtu, A.,Aswar, A, Kadir, F. A.,, Kanto, M, Elyas Albar, E, Karese, S. (2023). Pengolahan Ikan Nila Menjadi Abon Sebagai Inovasi Baru Dalam Menumbuhkan Ekonomi Desa. Communnity Development Journal Vol.4, No.2 Juni 2023, Hal. 1047- 1054
Sukenti, K., Hakim, L., Indriyani, S., Purwanto, Y., & Matthews, P. J. (2016). Ethnobotanical study on local cuisine of the Sasak tribe in Lombok Island, Indonesia. Journal of Ethnic Foods, 3(3), 189–200. https://doi.org/10.1016/j.jef.2016.08.002
Swandayani, R., Andini, A., Basri, H., & Juniawan, A. (2023). Pemberdayaan Kelompok Budidaya Ikan Melalui Pembuatan Pakan Ikan Gabus Bernilai Ekonomis. Jurnal Pengabdian UNDIKMA, 4, 404. https://doi.org/10.33394/jpu.v4i2.7284
Swandayani, R. E., Andini, A. S., Basri, H., & Juniawan, A. (2023). Pemberdayaan Kelompok Budidaya Ikan Melalui Pembuatan Pakan Ikan Gabus Bernilai Ekonomis. Jurnal Pengabdian UNDIKMA, 4(2), 404. https://doi.org/10.33394/jpu.v4i2.7284
Swandayani, R. E., Andini, A. S., & Sulastri, M. P. (2023). Etnobotani Bahan Makanan Tradisional di Desa Bonjeruk Kecamatan Jonggat Kabupaten Lombok Tengah. Bioscientist : Jurnal Ilmiah Biologi, 11(2), 924–936. https://doi.org/10.33394/bioscientist.v11i2.7900
Swandayani, R. E., Andini, A. S., Syuhriatin, S., Meidatuzzahra, D., Basri, H., Rahayu, S. M., Pahriana, M., & Fitasari, B. D. (2021). Sosialisasi Pemanfaatan Tanaman Obat Keluarga (TOGA) untuk Wirausaha dan Konservasi Lingkungan di Desa Peresak Kecamatan Narmada. Jurnal Abdidas, 2(6), Article 6. https://doi.org/10.31004/abdidas.v2i6.479
Swandayani, R. E., Sulastri, M. P., & Cahayani, M. (2022a). Pendampingan Kelompok Tani Pade Angen dalam Memanfaatkan Tanaman Pekarangan Menjadi Olahan Produk di Desa Peresak Kabupaten Lombok Barat. Jurnal Pengabdian UNDIKMA, 3(3), 482–488. https://doi.org/10.33394/jpu.v3i3.5832
Swandayani, R. E., Sulastri, M. P., & Cahayani, M. (2022b). Pendampingan Kelompok Tani Pade Angen dalam Memanfaatkan Tanaman Pekarangan Menjadi Olahan Produk di Desa Peresak Kabupaten Lombok Barat. Jurnal Pengabdian UNDIKMA, 3(3), Article 3. https://doi.org/10.33394/jpu.v3i3.5832
Swandayani, R. E., Sulastri, M. P., & Cahayani, M. (2023). Pelatihan Pembuatan Minuman Herbal Maiq Tulen sebagai Inovasi Produk Kelompok Tani ‘Pade Angen’ di Desa Peresak Kabupaten Lombok Barat. Jurnal Pengabdian UNDIKMA, 4(4), 892–898. https://doi.org/10.33394/jpu.v4i4.8897
DOI: https://doi.org/10.33394/jpu.v5i4.12808
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2024 The Author(s)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Jurnal Pengabdian UNDIKMA
ISSN: 2722-5097 (Online)
Published by LPPM Universitas Pendidikan Mandalika (UNDIKMA)
Email: [email protected]
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.