Pelatihan Kewirausahaan Berbasis Pemanfaatan Bahan Pangan Lokal bagi Anggota PKK di Ngestiharjo Kabupaten Bantul

Esti Setiawati, Salamah Salamah, Sukadari Sukadari

Abstract


The purpose of this community service is to improve the entrepreneurial skills and motivation of PKK mothers through the use of local food ingredients in Cungkuk Ngestiharjo, Bantul Regency. The method of implementing this community service activity is training consisting of banana chip processing activities, product packaging, and social media-based marketing. Meanwhile, the evaluation instrument for this activity uses a questionnaire and is analyzed descriptively. The results of the community service show that PKK members: 1) are able to make products that have economic value in the form of banana chips snacks; 2) motivated to be self-employed so as to improve the family economy, 3) able to package attractive and safe products, and 4) able to market snack products through social media.


Keywords


Training; Entrepreneurship; Local Food; Product Marketing; Social Media.

References


Azhari, S. C., & Rosali, E. S. (2022). PKH Shop sebagai Pemberdayaan Masyarakat untuk Meningkatkan Perekonomian Keluarga Prasejahtera Penerima Bantuan Sosial PKH Melalui Team Based Project Pejuang Muda Kementerian Sosial di Kecamatan Banjarsari Kabupaten Ciamis. Jurnal Pengabdian Masyarakat (Abdira), 2(2), 23–29. https://doi.org/10.31004/abdira.v2i2.122

Desiliani, Harun, N., & Fitriani, S. (2019). Pemanfaatan Tepung Pisang Kepok dan Buah Nangka Kering dalam Pembuatan Snack Bar. Jurnal Teknologi Pangan, 13(1), 1–11. https://doi.org/10.33005/jtp.v13i1.1503

Kusdarianto, I., & Mukhlisa, A. N. (2019). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pembuatan Kerupuk Gendar Sebagai Usaha Skala Rumahan Dalam Meningkatkan Kesejahteraan Di Desa Malangke Kec. Malangke Kab. Luwu Utara. RESONA : Jurnal Ilmiah Pengabdian Masyarakat, 2(1), 21–30. https://doi.org/10.35906/jipm01.v2i1.308

Mavianti1*, Hasrian Rudi Setiawan2, R. H. (2020). Maslahah Jurnal Pengabdian Masyarakat Pelatihan Kewirausahaan Sebagai Upaya Meningkatkan Ekonomi Keluarga Kader ’Aisyiyah Pimpinan Ranting Tanjung Selamat. 1(2), 77–84. https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Najamudin, M., & Mahendra, B. (2021). Pendampingan Wirausaha Pengrajin Musik Panting P.I.X Musik Kota Banjarmasin di Masa Covid 19. Bubungan Tinggi: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(4), 398. https://doi.org/10.20527/btjpm.v3i4.2386

Nasir, N., Nurhaeni, & Musafira. (2014). Pemanfaatan Arang Aktif Kulit Pisang Kepok Sebagai Adsorben Untuk Menurunkan Angka Peroksida Dan Asam Lemak Bebas Minyak Goreng Bekas. Journal of Science and Technology, 3(1), 18–30.

Nugrahaningsih, P., Hanggana, S., Murni, S., Hananto, S. T., Asrihapsari, A., Syafiqurrahman, M., Zoraifi, R., & Hantoro, S. (2021). PEMBERDAYAAN MASYARAKAT MELALUI PELATIHAN KEWIRAUSAHAAN DAN PEMASARAN DIGITAL PADA BUMDes BLULUKAN GEMILANG. Kumawula: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(1), 8. https://doi.org/10.24198/kumawula.v4i1.29574

Pramitha, D. A. I., & Wibawa, A. A. C. (2021). Pemanfaatan Virgin Coconut Oil (VCO) dalam Kehidupan Sehari-Hari di Desa Cemagi Badung Bali. Jurnal Pengabdian UNDIKMA, 2(1), 24. https://doi.org/10.33394/jpu.v2i1.3743

Putri, D. Y. (2021). Optimalisasi Penjualan Dan Pemasaran Umkm.

Rahmawati, V. (2021). Pelatihan Kewirausahaan dalam Mengoptimalkan Teknologi dan Jiwa Kewirausahaan yang Mandiri dan Edukatif pada Masyarakat Desa Kedung Bocok. Seminar Nasional Patriot Mengabdi I.

Rangkuty, D. M., Lubis, H. P., Herdianto, H., & Zora, M. M. (2022). Pelatihan Digital Marketing WhatsApp Group bagi Kelompok Usaha Rumah Tangga Desa Klambir Lima Kebun Kabupaten Deli Serdang Provinsi Sumatera Utara. Jurnal Pengabdian UNDIKMA, 3(1), 43. https://doi.org/10.33394/jpu.v3i1.5068

Sahroni, S., Krisyanto, E., Ganar, Y. B., Mukrodi, & Dinantara, M. D. (2020). Pelatihan Kewirausahaan Dalam Mempersiapkan Wirausaha-Wirausaha Baru Di Pkbm Nurul Qolbi Kota Bekasi-Jawa Barat. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 121–125.

Septika, B. H., Krisnahadi, T., & Aryani, M. (2021). Jurnal Pengabdian UNDIKMA : Pelatihan Manajemen Usaha Bagi Kelompok Usaha Bersama ( KUBE ) Jupiter Jaya di Dusun Mavilla Rengganis Kabupaten Lombok Barat Yayang Erry Wulandari , Ira Dianti Universitas Pendidikan Mandalika * Corresponding Author : Herdina_. 2(1), 30–35.

Siahaan, M. (2022). Community Outreach to Increase Interest Entrepreneurship during the Covid-19 Pandemic in the Village Mekarsari, Tambun, Bekasi. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat UBJ, 5(2), 195–206. https://doi.org/10.31599/jabdimas.v5i2.1029

Sugandha, Yoyo, T., Mubarok, M. Y., Wibowo, F. P., & Berlin. (2021). URGENSI:Jurnal Pengabdian Masyarakat Multidisiplin. 1(November), 17–23.




DOI: https://doi.org/10.33394/jpu.v4i3.8373

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 The Author(s)

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Jurnal Pengabdian UNDIKMA

ISSN: 2722-5097 (Online)

Published by LPPM Universitas Pendidikan Mandalika (UNDIKMA)

Email: [email protected]

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.