Pengaruh Rasio Crude Enzim Selulase Trichoderma reesei dan Aspergillus niger terhadap Kadar Gula dan Bioetanol Fermentasi Kulit Kacang Tanah (Arachis hypogaea L.) Menggunakan Zymomonas mobilis

Trianik Widyaningrum, A’isyah Arroobi’atu Rizqiyah

Abstract


The need for fuel oil in Indonesia is increasing along with the increase in the number of people's consumption in the fields of transportation, industry, and economy. While the source of petroleum fuel in Indonesia is running low. Therefore, it is necessary to utilize alternative energy, namely bioethanol. Bioethanol can be produced from organic waste that contains high cellulose, one of which is peanut shells. This study aims to determine the effect of the ratio of crude cellulase enzyme Trichoderma reesei and Aspergillus niger on sugar and ethanol content of peanut shell fermentation using Zymomonas mobilis, and to determine the ratio of crude cellulase enzyme that produces the highest sugar and ethanol content of peanut shell fermentation using Z. mobilis. This research is an experimental study with independent variables, namely the ratio of crude cellulase enzyme T. reesei : A. niger (0:0), (1:0), (0:1), (1:1), (1:2), (2:1), (1:3), and (3:1) and the dependent variable of sugar and biethanol content. Data analysis of experimental research results using ANOVA and DMRT test. The addition of crude cellulase enzyme from T. reesei and A. niger affects the sugar content and bioethanol from peanut shell fermentation. The ratio of crude cellulase enzyme from T. reesei and A. niger that produces the highest sugar content is in the treatment P5 ratio of crude enzyme T. reesei: A. niger (2:1) which is 0.14 g/mL and the highest ethanol content from groundnut shell fermentation is in the treatment of P8 crude enzyme ratio of T. reesei : A. niger (1:3) which is 2.23%.

Keywords


Bioethanol, Peanut Shell, Aspergillus niger, Trichoderma reesei, Zymomonas mobilis.

Full Text:

Full Paper

References


Andana, D. S., Jannah, H., & Safnowandi. (2023). Pemanfaatan Bintil Akar Kacang Tanah (Arachis hypogaea) sebagai Pupuk Biologi untuk Pertumbuhan Bibit Cabai Rawit (Capsicum frutescens) dalam Upaya Penyusunan Petunjuk Praktikum Fisiologi Tumbuhan II. Biocaster : Jurnal Kajian Biologi, 3(1), 1-10. https://doi.org/10.36312/bjkb.v3i1.145

Anggarini, S., Pulungan, M. H., Wignyanto., Hidayat, N., Nurika, I., & Ihwah, A. (2016). Effect of Temperature Stress and Metal Ion Supplement on Ethanol Fermentation by Zymomonas mobilis. Industria : Jurnal Teknologi dan Manajemen Agroindustri, 5(3), 125-131. https://doi.org/10.21776/ub.industria.2016.005.03.2

Anggorowati, D. A., & Dewi, B. K. (2013). Pembuatan Bioetanol dari Limbah Sabut Kelapa dengan Metode Hidrolisis Asam dan Fermentasi dengan Menggunakan Ragi Tape. Industri Inovatif, 3(2), 9-13.

Devi, D., Astutik, D., Cahyanto, M. N., & Djaafar, T. F. (2019). Kandungan Lignin, Hemiselulosa dan Selulosa Pelepah Salak pada Perlakuan Awal Secara Fisik Kimia dan Biologi. Jurnal Ilmiah Rekayasa Pertanian dan Biosistem, 7(2), 273-282. https://doi.org/10.29303/jrpb.v7i2.148

Eka, S., Erfiani, E., & Sulfira, S. (2014). Pengelolaan Manihot esculenta Menjadi Bioethanol yang Ramah Lingkungan sebagai Alternatif Pengganti Bahan Bakar Minyak (BBM). Jurnal Pena, 1(1), 63-72. https://doi.org/10.26618/jp.v1i1.64

Ernes, A., & Wardani, A. K. (2014). Pembuatan Bioetanol dari Pati Biji Nangka oleh Zymomonas mobilis CP4 (Kajian Konsentrasi Inokulum dan Amonium Sulfat). Jurnal Agrina, 01(01), 5-13.

Fatimah., Ginting, D., & Sirait, V. (2017). Kinerja Mikroba Zymomonas mobilis dan Saccharomyces cerevisiae untuk Menguraikan Hidrolisat Tongkol Jagung Menjadi Bioetanol dengan Pengaruh Waktu Fermentasi dan Rasio Penambahan Mikroba. Jurnal Teknik Kimia USU, 6(2), 1-6. https://doi.org/10.32734/jtk.v6i2.1575

Febriani, Y., Sidharta, B. R., & Pranata, F. S. (2020). Produksi Bioetanol Pati Umbi Talas (Colocasia esculenta (L.) Schott) dengan Variasi Konsentrasi Inokulum dan Waktu Fermentasi Zymomonas mobilis. Biota : Jurnal Ilmiah Ilmu-ilmu Hayati, 5(2), 92-98. https://doi.org/10.24002/biota.v5i2.2506

Ferdiansyah, H., Sumarlan, S. H., & Argo, D. B. (2015). Hidrolisis Enzimatik Menggunakan Enzim Selulase dari Trichoderma reseei dan Aspergillus niger pada Produksi Bioetanol Jerami Padi. Jurnal Keteknikan Pertanian Tropis dan Biosistem, 3(2), 211-216.

Hanidah, I. -I., Safitri, R., & Subroto, T. (2016). Alternatif Fermentasi Bio-Etanol dari Bagas Tebu oleh Zymomonas mobilis. Jurnal Penelitian Pangan, 1(1), 27-30. https://doi.org/10.24198/jp2.2016.vol1.1.05

Kodri., Argo, B. D., & Yulianingsih, R. (2013). Pemanfaatan Enzim Selulase dari Trichoderma reseei dan Aspergillus niger sebagai Katalisator Hidrolisis Enzimatik Jerami Padi dengan Pretreatment Microwave. Jurnal Bioproses Komoditas Tropis, 1(1), 36-43.

Kusumaningati, M. A., Nurhatika, S., & Muhibuddin, A. (2013). Pengaruh Konsentrasi Inokulum Bakteri Zymomonas mobilis dan Lama Fermentasi pada Produksi Etanol dari Sampah Sayur dan Buah Pasar Wonokromo Surabaya. Jurnal Sains dan Seni ITS, 2(2), E218-E223. https://doi.org/10.12962/j23373520.v2i2.4298

Lestari, M. D. (2018). Ekstraksi Selulosa dari Limbah Pengolahan Agar Menggunakan Larutan NaOH sebagai Prekursor Bioetanol. Indonesian Journal of Chemical Science, 7(3), 236-241. https://doi.org/10.15294/usej.v10i2.43727

Mailool, J. C., Molenaar, R., Tooy, D., & Longdong, I. A. (2013). Production of Bioethanol from Cassava (Manihot utilissima) with Laboratory Scale. Cocos, 2(1), 1-11.

Muin, R., Lestari, D., & Sari, T. W. (2015). Pengaruh Konsentrasi Asam Sulfat dan Waktu Fermentasi terhadap Kadar Bioetanol yang Dihasilkan dari Biji Alpukat. Jurnal Teknik Kimia, 20(4), 1-7.

Muksin, I. K., & Arpiwi, N. L. (2019). Bioetanol dari Kulit Pisang (Musa paradisiaca L.) dengan Sakarifikasi dan Fermentasi Serentak. Metamorfosa : Journal of Biological Sciences, 6(1), 106-112. https://doi.org/10.24843/metamorfosa.2019.v06.i01.p17

Oktasari, A. (2018). Kulit Kacang Tanah (Arachis hypogaea L.) sebagai Adsorben Ion Pb(II). Alkimia : Jurnal Ilmu Kimia dan Terapan, 2(1), 17-27. https://doi.org/10.19109/alkimia.v2i1.2258

Pusat Data dan Informasi Pertanian. (2020). Data Produksi Tanaman Pangan Utama di Indonesia. Jakarta: Kementerian Pertanian.

Rahmadani, S., Muria, S. R., & Utami, S. P. (2017). Produksi Bioetanol dari Mahkota Nanas Menggunakan Bakteri Zymomonas mobilis dengan Variasi Konsentrasi Inokulum dan Penambahan Nutrisi. Jurnal Fakultas Teknik Kimia, 4(2), 1-6.

Ramadhani, P. (2015). Mikrobiologi Industri. Yogyakarta: Plantaxia.

Rosita, B. (2017). Pemanfaatan Limbah Kulit Kentang (Solanum tuberosum L.) untuk Pembuatan Bioetanol dengan Metode Hidrolisa Asam (HCL). Jurnal Kesehatan Perintis, 4(1), 26-32.

Safari, M. (2013). Aspergillosis : Interactions of Aspergillus fumigatus and Human Airway Cells. Disertation. University of Westminster School of Life Sciences.

Safaria, S., Idawati, N., & Zaharah, T. A. (2013). Efektivitas Campuran Enzim Selulase dari Aspergillus niger dan Trichoderma reesei dalam Menghidrolisis Substrat Sabut Kelapa. Jurnal Hasil Riset, 2(1), 46-51.

Santi, S. N., & Widyaningrum, T. (2022). Produksi Bioetanol dari Limbah Batang Kelapa Sawit (Elaeis guineensis) Menggunakan Zymomonas mobilis dengan Perlakuan Crude Enzim Trichoderma reesei dan Aspergillus niger. Jurnal Biolokus, 5(1), 18-23. http://dx.doi.org/10.30821/biolokus.v5i1.1260

Seftian, D., Antonius, F., & Faizal, M. (2012). Pembuatan Etanol dari Kulit Pisang Menggunakan Metode Hidrolisis Enzimatik dan Fermentasi. Jurnal Teknik Kimia, 18(1), 23-36.

Widyaningrum, T., & Parahadi, M. (2020). Bioethanol Levels of Dragon Fruit (Hylocereus polyrhizus) Peel with the Addition of Blend Crude Cellulase Enzyme from Trichoderma reesei and Aspergillus niger. Journal of Tropical Biodiversity and Biotechnology, 5(1), 1-5. https://doi.org/10.22146/jtbb.52189

Widyaningrum, T., Prastowo, I., Parahadi, M., & Indriyanti, E. (2017). Production of Bioethanol from Sargassum crassifolium Using Sellulase Enzymes from Trichoderma reseei and Aspergillus niger. In International Conference on Natural and Social Sciences 2017 (pp. 159-162). Makassar, Indonesia: Palopo Cokroaminoto University.

Widyastanti, S., & Widyaningrum, T. (2022). Produksi Bioetanol Limbah Nasi Aking Fermentasi Menggunakan Zymomonas mobilis dengan Perlakuan Konsentrasi Crude Enzim Bacillus amyloliquefaciens. Bioscientist : Jurnal Ilmiah Biologi, 10(2), 901-908. https://doi.org/10.33394/bioscientist.v10i2.6249

Wulandari, S., Nisa, Y., Taryono., Indarti, S., & Sayekti, R. (2021). Sterilisasi Peralatan dan Media Kultur Jaringan. Agrotechnology Innovation (Agrinova), 4(2), 16-19. https://doi.org/10.22146/a.77010




DOI: https://doi.org/10.33394/bioscientist.v11i2.9487

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Creative Commons License
Bioscientist : Jurnal Ilmiah Biologi is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License

Editorial Address: Pemuda Street No. 59A, Catur Building Floor I, Mataram City, West Nusa Tenggara Province, Indonesia