Pemberdayaan Keluarga Nelayan Melalui Pengolahan Ikan Asap untuk Produksi Bajabu Abon Khas Bugis Makassar di Pulau Karanrang Kabupaten Pangkajene
Abstract
This community service aims to empower fishermen's families in Karanrang Island through fish processing to produce Bajabu shredded typical of Bugis Makassar. The service method used initial observation, assistance with partner conditions, field data collection, and implementation of alternative solutions for product creation and evaluation. The service partners were a group of fishermen from Karanrang Island. This service created a product in the form of a Fish Smoking House (FSH) made entirely of stainless steel. It also created the Bajabu product, a roasted shredded Bugis Makassar delicacy packed and labeled for increased marketability.
Keywords
Full Text:
PDF (BAHASA INDONESIA)References
Andini, D. P., & Anggraeni, O. J. (2016). Inovasi Kemasan sebagai Daya Tarik Produk Aneka Camilan di Desa Curah Malang Kecamatan Rambipuji Kabupaten Jember. Prosiding.
Azizah, L., Taiyeb, A. M., & Mustamin, R. (2020). Peningkatan Kualitas Ikan Asap di Panyula Kabupaten Bone. PENGABDI, 1(2).
Diskominfo Kab.Pangkep (2022). https://pangkepkab.go.id/selayang-pandang
Darmo, S., Sutanto, R., & Sultan, S. (2022). PENERAPAN ALAT PENGASAP IKAN RAMAH LINGKUNGAN DI SENTRA PENGASAPAN IKAN KAMPUNG BUGIS AMPENAN MATARAM. Jurnal Bakti Nusa, 3(1), 9-13.
Imbir, E., Onibala, H., & Pongoh, J. (2015). Studi pengeringan ikan layang (Decapterus sp) asin dengan penggunaan alat pengering surya. Media Teknologi Hasil Perikanan, 3(1).
Ishak, R. A., Trisutomo, S., Wikantari, R., & Harisah, A. (2018). Socio-Spatial Typology In Karanrang Island. In SHS Web of Conferences (Vol. 41, p. 03001). EDP Sciences.
Kementrian Kelautan dan Perikanan Republik Indonesia. Retrieved Juni, 2022. https://kkp.go.id/artikel/16451-2020-kkp-targetkan-konsumsi-ikan-56-39-kg
Krishnasari, E. D., & Yaddarabullah, Y. (2020). Pelatihan Pembuatan Abon dan Label Kemasan Produk Olahan Ikan Mas di RW. 07 Desa Ciasihan. Jurnal Komunitas: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 2(2), 105-110.
Kusumayanti, H., Astuti, W., & Broto, R. W. (2011). Inovasi pembuatan abon ikan sebagai salah satu teknologi pengawetan ikan. Gema Teknologi, 16(3), 119-121.
Musaid, S. A., Hariyanti, D., Asrida, W., & Hariyati, T. R. (2019). Pengurusan Izin Pangan Indutri Rumah Tangga (Pirt) Produk Sagu Tumbu Pada Kelompok Usaha Sagu Tumbu Di Desa Liang Kecamatan Salahutu Kabupaten Maluku Tengah. Jurnal Pengabdian Masyarakat Jamak, 2(1), 67-80.
Rikah, R. (2020). Kelompok Usaha Pengolahan Ikan Desa Pasar Banggi, Kecamatan Rembang, dalam Upaya Meningkatkan Kualitas Produksi Olahan Ikan Asap. Journal of Dedicators Community, 4(1), 22-32.
Royani, D. S., Marasabessy, I., Santoso, J., & Nurimala, M. (2014). Rekayasa alat pengasapan ikan tipe kabinet (Model oven). Jurnal aplikasi teknologi pangan, 4(2).
Sembiring, D. S. P. S., Tambunan, S. B., & Suhelmi, S. (2021). Pelatihan Pengolahan Ikan menjadi Abon di Desa Percut Kabupaten Deli Serdang. J-LAS (Journal Liaison Academia and Society), 1(1), 82-88.
Suprapto, R., & Azizi, Z. W. (2020). Pengaruh Kemasan, Label Halal, Label Izin P-IRT Terhadap Keputusan Pembelian Konsumen UMKM Kerupuk Ikan. Jurnal REKOMEN (Riset Ekonomi Manajemen), 3(2), 125-133.
Widoyoko, E. P. (2017). Evaluasi program pelatihan. Yogyakarta: Pustaka Pelajar.
DOI: https://doi.org/10.33394/jpu.v4i1.6337
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 The Author(s)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Jurnal Pengabdian UNDIKMA
ISSN: 2722-5097 (Online)
Published by LPPM Universitas Pendidikan Mandalika (UNDIKMA)
Email: [email protected]
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.