PKM Kelompok Ternak Kambing Bali Farms Desa Kesiut Dalam Meningkatkan Nilai Tambah Usaha Melalui Rekayasa Pakan Kaya Nutrisi (Repakansi)

Komang Dean Ananda, I GD Yudha Partama, Dewa Gede Agung Gana Kumara

Abstract


This service aims to increase the knowledge and value-added of the Bali Farms goat group business through nutrient-rich feed engineering (Repakansi). The service methods were Knowledge Transfer, Technology Transfer (TT), Science and Technology Diffusion, and Entrepreneurship Capacity Building approaches. This community service partner was the Bali Farms goat group, Kesiut Tabanan Village, Bali. The results of this service showed that the level of knowledge of the Bali farms goat group regarding nutrient-rich feed engineering (Repakansi) for goats was 45% at the pretest and 83% at the posttest, with a percentage increase of 92%. Thus, the mandatory output target is achieved, which was 90-100% of partners showing an increase in the percentage level of knowledge in making reparations.


Keywords


Food Security; Fermented Feed; Livestock Productivity; Organic Fertilizer.

Full Text:

PDF

References


Badriyah, N. dan Fatihah, I. N. (2011). Studi Manajemen Pakan Domba Di Peternakan Jaya Mandiri di Desa Campurejo Kecamatan Panceng Kabupaten Gresik. Jurnal Ternak. 2 (1), 16-21.

Dahlan, M., Wardoyo, dan Prasetyo H. (2013). Suplay Produksi Bahan Kering Jerami Kangkung Sebagai Bahan Pakan Ternak Ruminansia Di Kabupaten Lamongan (Studi Musim Tanam Mk II Tahun 2012). Jurnal Ternak. 4(2), 11-21.

Data jumlah ternak domba Provinsi Bali dan jumlah daging domba

Kabupaten Tabanan. BPS Kabupaten Tabanan Provinsi Bali. (2021).

Ella A, Pasambe D, Nurhayu, A. (2017). Penggemukan Sapi Bali dengan Substitusi Jerami Fermentasi dan Konsentrat Tepung Kepala Udang di Kabupaten Pinrang Sulawesi Selatan. In: Prosiding Seminar Nasional Teknologi Peternakan dan Veteriner. p. 109-117.

Kuswandi dan Amlius. (2015). Pertumbuhan Kambing lepas-Sapih yang Diberi Pakan Terbatas. Bogor: Balai Penelitian Ternak.

Luthfi, N., Lestari C.M.S., Rianto, E., dan Purnomoadi A. (2015). Evaluasi TDN

dan Protein Tercerna yang Diperoleh dengan Metode Pendugaan dengan Pengukuran In Vivo pada Kambing Kacang. Prosiding Seminar Nasional

Teknologi Peternakan dan Veteriner. PUSLITBANGNAK: Bogor.

Rostini T, Zakir I, Hidayah R E. (2018). Peningkatan Produktivitas Kambing Di Kelompok Ternak Kambing Kecamatan Cempaka Kota Banjarbaru Kalimantan Selatan. Jurnal Pengabdian Al- Ikhlas Universitas Islam Kalimantan Muhammad Arsyad Al Banjary, Oct;3(1): 22-29.

Prasetyo, B. A., Caribu, H., dan Widiyastuti, T.(2013). Kecernaan in-vitro Bahan Kering dan Organik Serta Konsentrasi VFA Total Pada Pakan Kambing Yang Disuplementasi Saccharomyces cerevisiae. Jurnal Ilmiah Peternakan. 1(1), 1-9.

Perdana S N, Dwi Y, Mudji S. (2015). Pengaruh aplikasi biourin dan pupuk terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman bawang merah (Allium ascalonicum L). Jurnal Produksi Tanaman. 3(6): 457-463

Nathania B, Sukewijaya IM, Sutari NWS. (2012). Pengaruh Aplikasi Biourine Gajah terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Sawi Hijau (Brassica juncea l.). E Jurnal Agroekoteknologi Tropika. 1(1):72-85

Salah, N, Sauvant, D, Archimède. (2014) H. Nutritional requirements of sheep, goats and cattle in warm climates: a meta-analysis. Animal. 8(9): 1439-1447.

Wiredane.(2014). Pertambahan Berat Badan Kambing PE Betina Lepas-Sapih yang diberi Konsentrat Pada Berbagai Level Urea. Pubilikasi Ilmiah. Mataram: Universitas Mataram.




DOI: https://doi.org/10.33394/jpu.v3i3.6119

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 The Author(s)

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Jurnal Pengabdian UNDIKMA

ISSN: 2722-5097 (Online)

Published by LPPM Universitas Pendidikan Mandalika (UNDIKMA)

Email: [email protected]

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.