Diseminasi Pengolahan Dodol Ketan Hitam Berbasis Smart Production Pada Kelompok Tani Maddaung

Andi Muhammad Irfan Taufan Asfar, Andi Muhamad Iqbal Akbar Asfar, Syarif Nur, Andi Nurannisa, Andi Hasryningsih Asfar, Ady Kurnia

Abstract


This community service activity aims to disseminate and train smart production-based black sticky rice dodol processing at the Maddaung Farmer Group, Latellang Village, so that partners can be more productive with the technology approach. The method of implementing this service is carried out in three stages, namely counseling, training, and mentoring. The evaluation instrument for this activity is a questionnaire via google form and analyzed descriptively. The result of this service indicates that there is an increase in the knowledge and skills of partners in processing black glutinous rice into smart production-based dodol by 90% and 94%, which indicates that this service activity directly affects the productivity of partners. The positive impact of the implementation of this service is that it can build the spirit of entrepreneurship, and make lunkhead a potential product as a superior product of the village with high commercial value characterized by Latellang Village.


Keywords


Dissemination; Training; Dodol; Smart Production; Farmer Group.

Full Text:

PDF

References


Anggraini, D. I., Semartini, A., & Cahyani, V. A. (2019). Beras Ketan Hitam sebagai Agen Terapi pada Pasien Penderita Diabetes Mellitus di Desa Sobayan Kecamatan Pedan Kabupaten Klaten. Abdimas Unwahas, 4(1), 10–13. https://doi.org/10.31942/abd.v4i1.2689

Asfar, A. M. I. A. (2017). Efektifitas Penurunan Kadar Kafein pada Teh Hitam dengan Metode Ekstraksi. Jurnal INTEK, 4(2), 1–3. https://doi.org/10.31963/intek.v4i2.150

Asfar, A. M. I. A., & Asfar, A. M. I. T. (2021). Antioxidant Activity in Sappan Wood (Caesalpinia sappan L.) Extract Based on pH of the Water. Jurnal Ilmiah Farmako Bahari, 12(1), 39-44.

Asfar, A. M. I. A., & Asfar, A. M. I. T. (2020). Efektivitas Ekstrak Kayu Sepang sebagai Pengawet Alami Daging Olahan. Jurnal Biosains, 6(3), 98-102.

Asfar, A. M. I. A., & Asfar, A. M. I. T. (2021). Analysis of Molecular Stability on Waste Extracts of Trigona spp. Bees Haves. Ethanolically. Ethanolically. Jurnal Bahan Alam Terbarukan, 10(2), 75–80.

Asfar, A. M. I. A., Asfar, A. M. I. T., Thaha, S., Kurnia, A., Budianto, E., & Syaifullah, A. (2021). Bioinsektisida Cair Berbasis Sekam Padi Melalui Pemberdayaan Kelompok Tani Pada Elo’ Desa Sanrego. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 5(6), 3366–3377.

Asfar, A. M. I. A., Asfar, A. M. I. T., Thaha, S., Kurnia, A., Budianto, E., & Syaifullah, A. (2022). Pelatihan Transformasi Sekam Padi sebagai Biochar Alternatif. Kumawula: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 5(1), 95-102.

Asfar, A. M. I. A., Asfar, A. M. I. T., Thaha, S., Kurnia, A., Nurannisa, A., Ekawati, V. E., & Dewi, S. S. (2021). Hiasan Dinding Estetika dari Limbah Sekam Padi. Batara Wisnu: Indonesian Journal of Community Services, 1(3), 249–259.

Asfar, A. M. I. A., Asfar, A. M. I. T., Thaha, S., Kurnia, A., & Syaifullah, A. (2021). The Potential Processing of Rice Husk Waste as an Alternative Media for Ornamental Plants. Riau Journal of Empowerment, 4(3), 129–138.

Asfar, A. M. I. A., Asfar, A. M. I. T., Yasser, M., Istiyana, A. N., Nur, A. S. A., Budianto, E., & Syaifullah, A. (2022). Pengolahan Minyak Parede Aroma Jeruk sebagai Diferensiasi Produk Ibu PKK Desa Latellang Kabupaten Bone. E-Dimas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 13(1), 115–119.

Asfar, A. M. I. A., Rifai, A., Nurdin, M. I., Damayanti, J. D., Asfar, A. M. I. T., & Budianto, E. (2020). Gammi Instan Khas Bugis dari Ikan Teri Kering. Seminar Nasional Hasil Penelitian & Pengabdian Kepada Masyarakat (SNP2M), 195-198.

Baco, N., Syari, W., Widiawati, W., Elihami, & Ismail. (2021). Peningkatan Produktivitas Dodol di masa Pandemi Covid-19 di Desa Pasang Kabupaten Enrekang. Maspul Journal Of Community Empowerment, 3(1), 66–71.

Dwiranata, D., Pramita, D., & Syaharuddin, S. (2019). Pengembangan Media Pembelajaran Matematika Interaktif Berbasis Android Pada Materi Dimensi Tiga Kelas X SMA. Jurnal Varian, 3(1), 1–5. https://doi.org/10.30812/varian.v3i1.487

Fauziah, A., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Handayani, E., Febrianto, B., & Nurhidayat, S. (2020). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pemanfaatan Limbah Botol Plastik Sebagai Aksesoris Rumah dan Wanita. SNPKM: Seminar Nasional Pengabdian Kepada Masyarakat, 9-15.

Haerani, B., Jamaluddin, & Suardy. (2019). Modifikasi Mesin Pengaduk Dodol Skala Industri Rumah Tangga. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian, 5(1), 151–157.

Hasbi, H., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Gunawan, G., Marlina, M., & Asgar, A. (2021). Layanan perpustakaan Skill Online dalam menghadapi pandemi Covid-19. Unri Conference Series: Community Engagement, 60-66.

Hairiyah, N., & Nuryati, N. (2020). Aplikasi Beras Ketan Hitam (Oryza sativa var glutinous) dan Madu Sebagai Bahan Dasar Pembuatan Bodyscrub. Jurnal Teknologi Pertanian Andalas, 24(2), 114–121.

Kurnia, D., Lisniawati, N. A., & Dinata, D. I. (2019). Uji Pengikatan Kolesterol Oleh Ekstrak Metanol Bekatul Beras Ketan Hitam Secara in Vitro. Jurnal Kimia Riset, 4(1), 74–80. https://doi.org/10.20473/jkr.v4i1.13198

Listijorini, E., Aswata, & Razib, M. (2017). Perancangan Mekanisme Alat Pengaduk Dodol Kapasitas 40 Liter. Jurnal Teknik Mesin Untirta, 3(1), 102–108.

Nurannisa, A., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., & Dewi, S. S. (2021). Bio-Baterai dari Kulit Pisang: Diseminasi olah Praktis pada Ibu PKK Dusun Kallimpo. Unri Conference Series: Community Engagement, 3, 19–26.

Nurannisa, A., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., & Dewi, S. S. (2021). Diseminasi Ibu Pkk Dusun Kallimpo dalam Mengolah Limbah Kulit Pisang Menjadi Bio-Baterai Energi Masa Depan. E-Amal: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(3), 389–398.

Nurannisa, A., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., & Dewi, S. S. (2021). Diseminasi Olah Praktis pada Ibu PKK Dusun Kallimpo dalam Pengolahan Limbah Kulit Pisang menjadi Bio-Baterai. SNPKM: Seminar Nasional Pengabdian Kepada Masyarakat, 103-110.

Rivaldi, A. I., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., & Avrida, A. V. (2020). Pemanfaatan Ekstrak Tebba Kalimbajo Sebagai Obat Celup Peradangan Saluran Pencernaan Bagi Ibu PKK Kelurahan Palattae. SNPKM: Seminar Nasional Pengabdian Kepada Masyarakat, 16-20.

Sari, T. P., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Rahayu, A. I. E., & Azizah, A. S. N. (2021). Pemanfaatan Limbah Elektronik (E-Waste) Mix Resin pada Kelompok Karang Taruna Desa Batulappa. E-Amal: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(3), 491-496.

Setiavani, G., Sugiyono, Ahza, A. B., & Suyatma, N. E. (2018). Teknologi Pengolahan dan Peningkatan Nilai Gizi Dodol. Pangan, 27(3), 225–234.

Silalahi, U. (2015). Metode Penelitian Sosial Kuantitatif. Journal of Visual Languages & Computing, 11(3), 287–301.

Simanjuntak, A. Y. M., & Subagyo, R. (2019). Analisis Hasil Fermentasi Pembuatan Bioetanol dengan Variasi Waktu Menggunakan Bahan (Singkong, Beras Ketan Hitam dan Beras Ketan Putih). SJME Kinematika, 4(2), 79–90.

Sucipto, L., & Syaharuddin, S. (2018). Konstruksi Forecasting System Multi-Model untuk pemodelan matematika pada peramalan Indeks Pembangunan Manusia Provinsi Nusa Tenggara Barat. Register: Jurnal Ilmiah Teknologi Sistem Informasi, 4(2), 114. https://doi.org/10.26594/register.v4i2.1263

Sumiati, Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Aswan, A., Dahniar, & Hasanuddin, N. (2021). Habis Manis Sepah Jadi Uang: Pemanfaatan Ampas Tebu Menjadi Boneka Arang Aktif. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(2), 400-407.

Sumiati, S., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Nursyam, A., Fauziah, A., & Nurhasanah, N. (2021). Diseminasi Pemanfaatan Limbah Menir Beras sebagai Produk Etno-Spa Bedda Lotong Khas Suku Bugis-Makassar. Unri Conference Series: Community Engagement, 3, 34-39.

Syaharuddin, S., & Ibrahim, M. (2017). Aplikasi Sistem Informasi Desa Sebagai Teknologi Tepat Guna Untuk Pendataan Penduduk dan Potensi Desa. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 1(1), 60. https://doi.org/10.31764/jmm.v1i1.14

Wahyuni, N., Asfar, A. M. I. T., & Asfar, A. M. I. A. (2021). Diversifikasi Produk Vinegar Alami dari Ballo pada Ibu PKK Desa Bulu Ulaweng. J-ABDI: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(5), 801–808.

Yasser, M., Asfar, A. M. I. A., Asfar, A. M. I. T., Rianti, M., & Budianto, E. (2019). Diferensiasi Produk Gula Merah Tebu Menjadi Gyla Cair dan Gula Recengan Kombinasi. Journal of Dedicators Community, 1-10.

Yasser, M., Asfar, A. M. I. A., Asfar, A. M. I. T., Rianti, M., & Budianto, E. (2020). Pengembangan Produk Olahan Gula Merah Tebu dengan Pemanfaatan Ekstrak Herbal di Desa Latellang Kabupaten Bone. Jurnal Panrita Abdi, 4(1), 42–51.

Yasser, M., Asfar, A. M. I. A., Rianti, M., Asfar, A. M. I. T., & Budianto, E. (2020). Gula Cair dan Gula Recengan Berbahan Dasar Gula Merah Tebu. Jurnal Dedikasi, 22(1), 69-72.

Yasser, M., Asfar, A. M. I. A., Istiyana, A. N., Asfar, A. M. I. T., & Budianto, E. (2020). Peningkatan Keterampilan Ibu Rumah Tangga Melalui Diversifikasi Produk Sekunder Pengolahan Minyak Kelapa Tradisional. Prosiding Seminar Edusainstech, 542–547.

Yulita, Y., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Nurlinda, N., & Rivaldi, A. I. (2021). Wajan Bolic sebagai alat penguat signal untuk desa minim signal. Unri Conference Series: Community Engagement, 67-71.




DOI: https://doi.org/10.33394/jpu.v3i3.6045

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 The Author(s)

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Jurnal Pengabdian UNDIKMA

ISSN: 2722-5097 (Online)

Published by LPPM Universitas Pendidikan Mandalika (UNDIKMA)

Email: [email protected]

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.