Pelatihan Produksi dan Pemasaran Produk Nugget Nabati untuk Membentuk Wirausaha Baru di Bonto Langkasa Kabupaten Pangkep

Sri Prilmayanti Awaluddin, Abdullah Abdullah, Indrawan Azis, Nurani Nurani, Muntasir Muntasir

Abstract


This community service aims to train teenagers and homemakers to improve their skills in producing and marketing plant-based nuggets to form young entrepreneurs in the Bonto Langkasa sub-district, Pangkep district. This service method was carried out through stages 1) Pre-implementation of activities, including analysis of partner situations, obtaining permits, and providing facilities and services for service activities; 2) The implementation of the extension includes the delivery of materials, two-way discussions, and production practices by the participants. 3) Evaluation of activities. Thirty participants attended this activity until the activity ended. The results of this service activity showed that 100 percent were happy and enthusiastic about this service activity. This activity can provide knowledge about simple bookkeeping, marketing, and producing processed organic vegetable nuggets to form new entrepreneurs. The existence of community groups in Bonto Langkasa Village, Pangkep Regency, especially young women and housewives who can process and produce organic vegetable nuggets, can improve family nutrition and increase people's income if marketed. The contribution of this service is organic vegetable nuggets that are of high quality, clean, and safe for consumption and marketing.


Keywords


Training; Production; Marketing of Vegetable Nuggets; New Entrepreneurs.

Full Text:

PDF

References


AMIR, M. (2020). Pengaruh Komitmen Organisasi, Disiplin Kerja, Dan Semangat Kerja Terhadap Kinerja Pegawai Pada Kantor Camat Minasatene Kabupaten Pangkep.

Azis, R., & Lestaringingsih, L. (2018). Pelatihan Pengolahan Nugget Sayuran Untuk Meningkatkan Produktivitas Anggota Pendamping Keluarga Harapan Di Desa Jatinom-Blitar. Briliant: Jurnal Riset Dan Konseptual, 3(2), 230. https://doi.org/10.28926/briliant.v3i2.176

Charina, A., Andriani, R., & Hermita, A. (2016). Pengenalan Bisnis Produk Olahan Sayuran Organik Untuk Meningkatkan Pendapatan Rumah Tangga Petani. Jurnal Aplikasi Ipteks Untuk Masyarakat, 5(1), 34–37. journdharmakarya/article/viewFile/11437/5233al.unpad.ac.id/

Effendi, I. (2019). Pelatihan Pembuatan Bakso Dan Nuget Ikan Bagi Ibu Rumah Tangga Kampung Minas Barat Kabupaten Siak. Journal of Rural and Urban Community Enpowerment 1(1), 61–66.

Fona, Z., & Kurniasih, E. (2017). Pengembangan Unit Usaha Nugget Sehat di Politeknik Negeri Lhokseumawe ( Development of Business Centre of Nugget Sehat in State Polytechnic of Lhokseumawe ). 3(November), 115–122.

Isdijoso, W., Risky, M., Indrio, V. T., & Ana Rosidha Tamyis. (2019). Ketertinggalan dalam Kemakmuran. Tantangan dalam Menanggulangi Kemiskinan di Kabupaten Pangkajene dan Kepulauan. 31–35. https://smeru.or.id/

Kresnasari, D., Mustikasari, D., & Kurniawati, A. (2019). Pembuatan Nugget Ikan ( Fish Nugget ) Sebagai Salah Satu Usaha Deferensiasi Pengolahan Ikan Di Sekolah Alam Banyu Belik. 1(2), 42–50.

Martien H. S. (2017). Peran Pendampingan Desa Dalam Mendorong Prakarsa dan Partisipasi Masyarakat Menuju Desa Mandiri di Desa Gonoharjo Kecamatan Limbongan kabupaten Kendal. Imtegralistik No.1/ th. XXVIII/ 2017. Januari

Muntasir, Bahan, R. A., Sinlae, M., Benggu, A., & Palabuan, H. (2021). Partisipasi Masyarakat Dalam Pengelolaan Sampah Masa Pandemik Covid 2019 Di RT 026 / RW 006 Kelurahan Oebufu Kecamatan Oebobo Kota Kupang. JATI EMAS (Jurnal Aplikasi Teknik Dan Pengabdian Masyarakat), 5(3), 63–68.

Muntasir, M., Purnawan, S., & Syahdan, M. (2018). Penerapan Alat Peniris Serbaguna Model Silinder Sistem Sentrifuse Untuk Meningkatkan Mutu Dan Higienis Produk Kerupuk Jagung Kelimutu Sikumana Kota Kupang. JATI EMAS (Jurnal Aplikasi Teknik Dan Pengabdian Masyarakat), 2(1), 50. https://doi.org/10.36339/je.v2i1.110

Muntasir, M., Weraman, P., Sahdan, M., A., S. P., & Iryani, N. A. (2020). Pemenuhan Nutrisi Dan Alternatif Penghasilan Melalui Produk Olahan Ikan Bagi Masyarakat Penangkap Ikan Kelurahan Oesapa Kecamatan Kelapa Lima Kota Kupang. JATI EMAS (Jurnal Aplikasi Teknik Dan Pengabdian Masyarakat), 4(2), 91. https://doi.org/10.36339/je.v4i2.316

Pramudya, F. N., Silamat, E., & Gabrienda, G. (2021). Peningkatan pendapatan melalui pelatihan pengolahan wortel menjadi nugget sehat dan bergizi bagi ibu rumah tangga. 4(April), 41–46.

Purnawan, S., Adu, A. A., Setyobudi, A., & Muntasir, M. (2022). Penyuluhan Pentingnya Kesadaran Tentang Bahaya Merokok Terhadap Kesehatan Bagi Siswa SMA Negeri 4 Kota Kupang Nusa Tenggara Timur. JATI EMAS (Jurnal Aplikasi Teknik Dan Pengabdian Masyarakat), 6(1), 7. https://doi.org/10.36339/je.v6i1.539

Rujiah, R., Ninsix, R., & Hayati, Z. (2013). Pengolahan Nugget Sayur. Jurnal Teknologi Pertanian, 2(1), 35–47. https://doi.org/10.32520/jtp.v2i1.49

Sahdan, M., Purnawan, S., Muntasir, M., Rarindo, H., & Awaluddin, S. P. (2018). Penerapan Mesin Pengaduk Adonan Dan Etalase Produk Pada Usaha Pembuatan Kue Ulenan Dan Donat Di Pasar Tradisional Penfui Kota Kupang. JATI EMAS (Jurnal Aplikasi Teknik Dan Pengabdian Masyarakat), 2(2), 28. https://doi.org/10.36339/je.v2i2.148

Sholikhah, N. N., Stefani, A., Safira, F. A., Rozaq, I., & Semarang, U. N. (n.d.). Artikel Angela Stefani / Teknik Kimia / 5213417050 / Desa Ploso PELATIHAN PEMBUATAN NUGGET TEMPE SAYUR UNTUK

Sugiarto, C. (2019). Pelatihan Branding Sebagai upaya Meningkatkan Efektivitas Pemasaran Nugget Lele Desa Mojogedang. 8(2), 1–5.

Suwitari, N. K. E., Yudiastari, N. M., & Suariani, L. (2018). PKM Pembuatan Aneka Nugget di KWT Teratai 8 dan 9 Dusun Segah Desa Asahduren Pekutatan Jembrana. WICAKSANA, Jurnal Lingkungan & Pembangunan, 2(2), 9–17. https://www.ejournal.warmadewa.ac.id/index.php/wicaksana/article/view/960

Yusanto, Y. (2022). Sosialisasi Pembukuan Keuangan Menggunakan Aplikasi BukuWarung bagi Pelaku Usaha Warung Sembako di Desa Cisitu Kabupaten Serang Banten. Jurnal Pengabdian UNDIKMA, 3(1), 69-75. doi:https://doi.org/10.33394/jpu.v3i1.4844 https://doi.org/10.33394/jpu.v3i1.4844.




DOI: https://doi.org/10.33394/jpu.v3i2.5503

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 The Author(s)

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Jurnal Pengabdian UNDIKMA

ISSN: 2722-5097 (Online)

Published by LPPM Universitas Pendidikan Mandalika (UNDIKMA)

Email: [email protected]

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.