Edukasi dan Pelatihan Pembuatan Sabun Cair Berbasis Minyak Jelantah bagi Siswa SMK Semesta Bumiayu Brebes

Aldi Budi Riyanta, Rizki Febriyanti, Hanif Nur Assyifa, Mella Melliyana, Fathulia Rizqina, Mohammad Farhan Aziz

Abstract


The purpose of this devotion gives students the skills to make soap from jelantah oil. The method is done with oration combined with direct practice to students. Activity assessments are measured from pretest and postest values performed during activities. The results of the devotion that has been done able to improve the skills of students in formulating soap from jelantah oil reached 48.47% of the assessment results given.

Keywords


Education, Training, Soap, Jelantah Oil

References


Erlin, F., Putra, I. D., & Hendra, D. (2020). Peningkatan Pengetahuan Siswa Dalam Pencegahan Penularan Covid-19. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 4(4), 7–9. http://journal.ummat.ac.id/index.php/jmm/article/view/2652

Erviana, V. Y., Suwartini, I., & Mudayana, A. (2018). Pengolahan Limbah Minyak Jelantah dan Kulit Pisang Menjadi Sabun. Jurnal SOLMA, 7(2), 144. https://doi.org/10.29405/solma.v7i2.2003

Hermawati, B., Handayani, O. W. K., Mahendrasari, D. S., Mukti, F. A., & Wijayanti, A. (2021). Edukasi Kesehatan Mengenai Praktik Cuci Tangan pada Guru sebagai Upaya Pencegahan Covid-19. Jurnal Obsesi : Jurnal Pendidikan Anak Usia Dini, 6(2), 894–902. https://doi.org/10.31004/obsesi.v6i2.1060

Nurcahyo, H., Riyanta, A., & Santoso, J. (2021). Pemberdayaan Potensi PKK Cabawan Kota Tegal Melalui Pelatihan Pembatan Sabun Cair di Masa Pandemi Covid-19. Jurnal Pengabdian UNDIKMA, 2(2), 275-280. doi:https://doi.org/10.33394/jpu.v2i2.4011

Panirman, L., Merisca, D. W., Candrayadi, Nugroho, P. B., Samsudin, & Nainggolan, J. S. (2021). Manajemen Enam Langkah Cuci Tangan Menurut Ketentuan WHO Sebagai Upaya Pencegahan Covid-19. Abdi Masyarakat, 2(2), 105–113.

Rahmawati, N. M., Putri, S. N. Y., Burohman, D. A., Kelilauw, A. S., Wijaya, I. K., Lamury, F. F., Fatrunisah, I., Marwah, S., Zahro, A., Ayun, F. Q., & Atika, N. (2021). Sosialisasi Peduli Lingkungan dan Pencegahan Covid–19 Melalui Pengadaan Tempat Sampah, Hand Sanitizer, dan Tempat Cuci Tangan. Jp2M, 2(1), 19–28.

Rahmawati, N. V., Utomo, D. T. P., & Ahsanah, F. (2020). Fun Handwashing Sebagai Upaya Pencegahan Covid-19 Pada Anak Usia Dini. Jurnal Masyarakat Mandiri, 4(2), 217–224. http://journal.ummat.ac.id/index.php/jmm

Riyanta, A. B. (2016). Peningkatan Mutu Minyak Goreng Bekas Dengan Proses Adsorpsi Karbon Aktif Untuk Dibuat Sabun Padat. Pancasakti Science Education Journal, 1(1), 18–22.

Sari, R., Riyanta, A. B., & Wibawa, A. S. (2017). Formulasi dan Evaluasi Sabun Padat Antioksidan Ektrak Maserasi Kulit Buah Pisang Kepok (Musa normalis L). Jurnal Para Pemikir, 6(2), 151–155.

Tangguh DP, Agung TS, D. A. (2018). Hubungan pengetahuan dan sikap dengan praktik keselamatan berkendara sepeda motor pada siswa smk semesta bumiayu. Jurnal Ilmu Kesehatan (JIK) Bhamada, 9(1), 1–8.

Taufik, M., & Seftiono, H. (2018). Karakteristik Fisik dan Kimia Minyak Goreng Sawit Hasil Proses Penggorengan dengan Metode Deep-Fat Frying. Jurnal Teknologi, 10(2), 123–129.

Telaumbanua, D. (2020). Urgensi Pembentukan Aturan Terkait Pencegahan Covid-19 di Indonesia. QALAMUNA: Jurnal Pendidikan, Sosial, Dan Agama, 12(01), 59–70. https://doi.org/10.37680/qalamuna.v12i01.290




DOI: https://doi.org/10.33394/jpu.v3i1.4648

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 Aldi Budi Riyanta, Rizki Febriyanti, Hanif Nur Assyifa, Mella Melliyana, Fathulia Rizqina, Mohammad Farhan Aziz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Jurnal Pengabdian UNDIKMA

ISSN: 2722-5097 (Online)

Published by LPPM Universitas Pendidikan Mandalika (UNDIKMA)

Email: [email protected]

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.