Peningkatan Kualitas Kemasan Teh Bunga Telang Melalui Introduksi Teknologi Mesin Continuous Band Sealer

Isti Khomah, Kusnandar Kusnandar, Mohamad Harisudin, Erlyna Wida Riptanti, Nuning Setyowati, Raden Rara Aulia Qonita

Abstract


This community service activities aim to introduce continuous band sealer machine technology to improve the quality of butterfly pea flower tea product packaging from Idako Sukses Mandiri MSMEs. The implementation of this community service uses participatory and mentoring methods. Activities are evaluated using before-after evaluation and descriptive analysis. The results of the service show that the Continous Band Sealer Machine has a positive impact on business sustainability. The Continous Band Sealer Machine can overcome the problems of MSMEs with limited production equipment in terms of packaging. Idako Sukses Mandiri MSMEs can use the machine well, and they will be more experienced and skilled. The positive impact can be seen from the quality of the packaging sealing; the sealing time becomes faster with a large amount, so the time used becomes efficient.


Keywords


Introduction of Technology; Product Quality; Continous Band Sealer Machine; Packaging; Butterfly Pea Flower Tea.

Full Text:

PDF

References


Ardiani, S., Supardianningsih, S., & Elviana, E. (2023). Packaging Goes to School: Workshop Mesin Kemasan Siswa SMK Yayasan Lektur Grafika Media. Jurnal Pengabdian Masyarakat Progresif Humanis Brainstorming, 6(1), 44–52. https://doi.org/10.30591/japhb.v6i1.4368

Ariawan, S., Hasanah, B. I., & Rusmana, D. (2021). Sosialisasi Dampak Pernikahan Dini Terhadap Persepsi dan Pemahaman Siswa pada Program Kuliah Kerja Partisipatif dari Rumah (KKP DR). Transformasi: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 17(2), 296–306.

Banurea, R. D. U., Simanjuntak, R. E., Siagian, R., & Turnip, H. (2023). Perencanaan Pendidikan. Pediaqu:JurnalPendidikan Sosial Dan Humaniora, 2(1), 88–99.

Bintoro, V. P., Rizqiati, H., & Nurwantoro. (2021). Upaya Peningkatan Ekonomi Di Masa Pandemi Covid-19 Melalui Teknologi Continuous Sealer Untuk Mengemas Bumbu Grombyang Di UMKM Bumbu Grombyang Bintang Pemalang. Inisiatif: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 14–17. https://ejournal2.undip.ac.id/index.php/inisiatif/article/view/13018%0Ahttps://ejournal2.undip.ac.id/index.php/inisiatif/article/download/13018/6644

Fatchullah, A., Auffadiina, J., Sarah, G., Peggy, C., Kurniasari, L., Dwi, P., Gading, A., Gaby, L., Zakaria, M., Nabil, M., & Setyo, G. (2022). Implementasi Food Dehydrator pada Pengeringan Bunga Telang Sebagai Produk Teh UMKM Kampung Cendana Kelurahan Perak Barat. Jurnal Abdimas Patikala, 1(4), 350–356. https://doi.org/https://doi.org/10.51574/patikala.v1i4.474

Hadiyati, E., Gunadi, & Arwani, I. (2018). Pelatihan Tata Kelola Pemasaran Produk Berbasis Mobile Marketing UKM Industri Perak. Jurnal Pengabdian Masyarakat Universitas Merdeka Malang, 3(2), 33–43. https://doi.org/10.26905/abdimas.v3i2.2590

Handito, D., Basuki, E., Saloko, S., Dwikasari, L. G., & Triani, E. (2022). Analisis Komposisi Bunga Telang (Clitoria ternatea) Sebagai Antioksidan Alami pada Produk Pangan. Prosiding SAINTEK LPPM Universitas Mataram, 4, 64–70.

Harisudin, M., Riptanti, E. W., Khomah, I., & Qonita, R. R. A. (2023). Introduksi Teknologi Mesin Penggiling Singkong sebagai Upaya Meningkatkan Kualitas Produk UKM “Gethuk Bu Sri” Karanganyar Jawa Tengah. Jurnal Pengabdian UNDIKMA: Jurnal Hasil Pengabdian & Pemberdayaan Kepada Masyarakat, 4(3), 508–517. https://doi.org/https://doi.org/10.33394/jpu.v4i3.8473

Ikhwan, A., Hartati, S., Hasanah, U., Lestari, M., & Pasaribu, H. (2022). Pemanfaatan Teh Bunga Telang (Clitoria ternatea) Sebagai Minuman Kesehatan dan Meningkatkan UMKM di Masa Pndemi Covid 19 kepada Masyarakat di Desa Simonis Kecamatan Aek Natas. Jurnal Pendidikan Tambusai, 6(1), 1–7.

Indrajaya, Y. C. (2016). Perancangan Desain Kemasan Sambal Pecel “Bumbu Ndeso” Blitar. Jurnal DKV Adiwarna, 1(8), 7–13.

Ismanto, & Hidayah, F. (2020). Pemodelan Proses Bisnis Menggunakan Business Process Modeling Notation. Briliant: Jurnal Riset Dan Konseptual, 5(1), 69–76.

Kusnandar, Harisudin, M., Riptanti, E. W., Khomah, I., Setyowati, N., & Qonita, R. A. (2023). Peningkatan Kualitas Produk UKM “Peyek Bunder” Melalui Introduksi Teknologi Tepat Guna Spinner. Jurnal Pengabdian UNDIKMA: Jurnal Hasil Pengabdian & Pemberdayaan Kepada Masyarakat, 4(1), 44–55. https://doi.org/https://doi.org/10.33394/jpu.v4i1.6902

Lelloltery, Y., Kanety, D. H., Nanulaita, M., Warsoy, L., Lico, G. J., Mauday, F., Mehmorliay, B., Porloy, C., Pooroe, D. F., Kilikily, C. C., MA, R. K., & Sugiarto, S. (2023). Pengabdian Mahasiswa Melalui Program Bimbingan Belajar pada Siswa SD Inpres Werwaru. Jurnal Masyarakat Madani Indonesia, 2(3), 221–227. https://doi.org/https://doi.org/10.59025/js.v2i3.106

Marpaung, A. M. (2020a). Menakar Potensi Bunga Telang Sebagai Minuman Fungsional. Food Review Indonesia, XV(2), 1–6. https://www.researchgate.net/publication/339241666

Marpaung, A. M. (2020b). Tinjauan Manfaat Bunga Telang (Clitoria ternatea l.) bagi Kesehatan Manusia. Journal of Functional and Nutraceutical, 1(2), 47–69. https://doi.org/https://doi.org/10.33555/jffn.v1i2.30

Munthe, A., Yarham, M., & Siregar, R. (2023). Peranan Usaha Mikro Kecil Menengah Terhadap Perekonomian Indonesia. Jurnal Ekonomi Bisnis, Manajemen Dan Akuntansi (JEBMAK), 2(3), 593–614. https://doi.org/https://doi.org/10.61930/jebmak.v2i3.321

Nugraheni, M. (2018). Kemasan Pangan. Plantaxia.

Oktavia, W. (2017). Analisa Desain Visual dan Verbal Kemasan Parfum Eskulin Terhadap Ketatnya Persaingan Globalisasi. Linguistik Jurnal Bahasa Dan Sastra, 2(1), 82–95. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.31604/linguistik.v2i1.82-95

Putra, B. M. W. M., Gusniar, I. N., & Suhendra, B. (2024). Perancangan Alat Vakum untuk Meningkatkan Daya Tahan Produk Olahan Ikan Gabus di PT. XYZ. Jurnal Serambi Engineering, 9(1), 8198–8205.

Smaragdina, A. A., Lestari, D., Rosyid, H. A., Patmanthara, S., Sujito, & Mufti, A. S. (2023). Product Quality And Quantity Improvement Through The Use Of Continous Band Sealer Machine In Seven Putra MSMES. TRIDARMA: Pengabdian Kepada Masyarakat (PkM), 6(1), 39–44.

Sofyan, S. (2017). Peran UMKM (Usaha Mikro, Kecil, dan Menengah) dalam Perekonomian Indonesia. Bilancia, 11(1), 33–64.

Tanan, C. I., & Dhamayanti, D. (2020). Pendampingan UMKM dalam Pengelolaan Keuangan Usaha Guna Peningkatan Ekonomi Masyarakat di Distrik Abepura Jayapura. Amalee: Indonesian Journal of Community Research and Engagement, 1(2), 173–184. https://doi.org/10.37680/amalee.v1i2.408

Widiati, A. (2020). Peranan Kemasan (Packaging) Dalam Meningkatkan Pemasaran Produk Usaha Mikro Kecil Menengah (UMKM) di “Mas Pack” Terminal Kemasan Pontianak. JAAKFE UNTAN (Jurnal Audit Dan Akuntansi Fakultas Ekonomi Universitas Tanjungpura), 8(2), 67–76. https://doi.org/10.26418/jaakfe.v8i2.40670




DOI: https://doi.org/10.33394/jpu.v5i4.12238

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 The Author(s)

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Jurnal Pengabdian UNDIKMA

ISSN: 2722-5097 (Online)

Published by LPPM Universitas Pendidikan Mandalika (UNDIKMA)

Email: [email protected]

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.