Pengaruh POC Kombinasi Ampas Teh dan Sabut Kelapa terhadap Pertumbuhan Tanaman Cabai Rawit (Capsicum frutescens)

Firdanatul Istiqomah, Suparti Suparti

Abstract


Cayenne pepper is one of the most popular horticultural crops, therefore fertilization can be used to increase the growth of chili plants. This research was conducted to determine the effect of the POC combination of tea dregs and coconut coir on the growth of cayenne pepper. The study was conducted using an experimental method using a completely randomized design (CRD) factorial pattern, namely POC concentration factor P0 (without giving POC), P1 (100 ml POC tea dregs and coconut coir + 900 ml water), P2 (200 POC tea dregs and coconut coir ml + 800 ml water), P3 (POC tea dregs and coconut coir 300 ml + 700 ml water) and time intervals H1 (3 days), H2 (6 days). Observational data were analyzed by ANOVA test with 5% confidence level. The parameters measured were plant height, number of leaves and wet weight. The best growth of cayenne pepper plants was in the P3H2 treatment (300 ml POC concentration + 700 ml water and 6 days interval) with an average plant height of 24.5 cm, 8 leaves and 14.5 g fresh weight.


Keywords


Liquid Organic Fertilizer, Coconut coir, Tea Dregs, Cayenne Pepper, Growth.

Full Text:

Full Paper

References


Badan Pusat Statistik. (2021). Produksi Tanaman Sayuran Menurut Provinsi dan Jenis Tanaman. Jakarta: Badan Pusat Statistik

Barus, W.A., Khair, H., dan Pratama, H.P. (2020). Karakter Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Lobak (Raphanus sativus L.) terhadap Aplikasi Ampas Tahu dan POC Daun. Agrium, 22(3), 183-189.

Effendy, I., Bahri, S., dan Novianto. (2019). Dosis Pupuk Bokasi dan Pemangkasan Daun terhadap Pertumbuhan Jagung Manis (Zea mays Saccharata Sturt). Klorofil, 14(1), 18-25.

Fatma, F., Harahap, I.S., Siahaan, I.M., dan Berliana, Y. (2019). Pengaruh Konsentrasi dan Interval Pupuk Organik Cair terhadap Pertumbuhan Samhong (Brassica juncea L.) Hidroponik. Agrinula : Jurnal Agroteknologi dan Perkebunan, 2(2), 23-27.

Febriani, D.A., Darmawati, A., dan Fuskhah, E. (2021). Pengaruh Dosis Kompos Ampas Teh dan Pupuk Kandang Ayam terhadap Pertumbuhan dan Produksi Mentimun (Cucumis sativus L.). Jurnal Buana Sains, 21(1), 1-10.

Firdausia, R.Z., dan Wahidah, B.F. (2020). Pengaruh Pemberian Ampas Teh dan MSG terhadap Pertumbuhan Tanaman Cabai (Capsicum sp.). In Seminar Nasional Biologi di Era Pandemi COVID-19 (pp. 311-317). Makassar, Indonesia: UIN Alauddin Makassar.

Galla, E.A. (2019). Respon Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Cabai (Capsicum annum) Varietas Lokal Toraja terhadap Pupuk Organik Cair Sabut Kelapa. AgroSainT, 9(1), 7-15.

Jamilah, M., Purnomowati, dan Dwiputranto, U. (2016). Pertumbuhan Cabai Merah (Capsicum annum L.) pada Tanah Masam yang Diinokulasi Mikoriza Vesikula Arbuskula (MVA) Campuran dan Pupuk Fosfat. Biosfera, 33(1), 37-45.

Jasmi, M., dan Gunawan, J.S. (2015). Pengaruh Konsentrasi dan Interval Waktu Pemberian Pupuk Organik Cair (POC) dan Kuda Laut terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Terung (Vigna sinensis L.). Jurnal Agrotek Lestari, 2(2), 35-46.

Mahdiannoor, Istiqomah, N., dan Syarifuddin. (2016). Aplikasi Pupuk Organik Cair terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Jagung Manis. Ziraa'ah : Majalah Ilmiah Pertanian, 41(1), 1-10.

Maretik, Mursida, Yanti, Handayani, F., dan Mehora, S. (2023). Pengaruh Pemberian Pupuk Organik Cair (POC) dari Limbah Cair Tahu terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Sawi Hijau (Brassica juncea L.). Biopedagogia, 5(1), 67-78.

Mulyono. (2016). Membuat Mikroorganisme Lokal (MOL) dan Kompos dari Sampah Rumah Tangga. Jakarta: PT. Agromedia Pustaka.

Novianto, Effendy, I., dan Aminurohman. (2020). Respon Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Sawi (Brassica juncea L.) terhadap Pupuk Organik Cair Hasil Fermentasi Sabut Kelapa. Agroteknika, 3(1), 35-41.

Parintak, R. (2018). Pengaruh Pemberian Pupuk Organik Cair dari Limbah Buah Pepaya dan Kulit Nanas terhadap Pertumbuhan Kangkung Darat (Ipomoea reptans Poir). Skripsi. Universitas Sanata Dharma.

Rahma, S., Rasyid, B., dan Jayadi, M. (2019). Peningkatan Unsur Hara Kalium dalam Tanah melalui Aplikasi POC Batang Pisang dan Sabut Kelapa. Jurnal Ecosolum, 8(2), 74-85.

Rajak, O., Patty, J., dan Nendissa, J. (2016). Pengaruh Dosis dan Interval Waktu Pemberian Pupuk Organik Cair BMW terhadap Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Sawi (Brassica juncea L.). Jurnal Budidaya Pertanian, 12(2), 66-73.

Sukiman, Sukenti, K., Julisaniah, N.I., dan Kurnianingsih, R. (2021). Sosialisasi dan Pelatihan Pembuatan Pupuk Organik Cair Berbasis Limbah Tanaman di Desa Ubung Kabupaten Lombok Tengah. Jurnal Pengabdian Magister Pendidikan IPA, 4(4), 320-326.

Suripto, W. (2017) Pengaruh Konsentrasi Pupuk Organik Cair Sabut Kelapa terhadap Pertumbuhan dan Hasil Kentang Kleci. Skripsi. Universitas Mercu Buana Yogyakarta.

Surya, A.A., Ramli, N.A.S., Saputri, P.I., Rahmatia, dan Yunus, S.R. (2021). Pembuatan Pupuk Organik Menggunakan Kotoran Kambing. Jurnal Lepa-Lepa Open, 1(1), 103-106.




DOI: https://doi.org/10.33394/bioscientist.v11i1.8250

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Creative Commons License
Bioscientist : Jurnal Ilmiah Biologi is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License

Editorial Address: Pemuda Street No. 59A, Catur Building Floor I, Mataram City, West Nusa Tenggara Province, Indonesia