Produksi Bioetanol Limbah Nasi Aking Fermentasi Menggunakan Zymomonas mobilis dengan Perlakuan Konsentrasi Crude Enzim Bacillus amyloliquefaciens

Sekar Widyastanti, Trianik Widyaningrum

Abstract


Bioethanol fuel has the advantage of being more environmentally friendly than petroleum. Bioethanol is made from organic materials containing glucose. Baking rice contains 83.19% (w/w) carbohydrates and 29.70% (w/w) amylose which can be converted into bioethanol through hydrolysis and fermentation stages. This type of research is an experimental research, the initial stage carried out is the hydrolysis stage to obtain reducing sugars using crude Bacillus amyloliquefaciens enzymes with concentrations of 0%, 2.5%, 5%, 7.5%, 10%, 12.5%, 15 %, and 17.5% for 6 days. The next step is the fermentation stage to convert reducing sugar into ethanol using Zymomonas mobilis at a concentration of 10% for 4 days. And the final result is the distillation stage and the calculation of bioethanol levels using an alcohol meter. During the hydrolysis and fermentation processes, the sugar content was measured using the DNS (Dinitrosalicylic acid) method and the highest average sugar content was obtained at 10% Bacillus amyloliquefaciens concentration, namely 1.417 g/mL. The highest bioethanol content obtained was 3.03% at 10% Bacillus amyloliquefaciens concentration and the lowest bioethanol content was 0.61% at 0% Bacillus amyloliquefaciens concentration.


Keywords


Bioethanol, Aking Rice, Bacillus amyloliquefaciens, Zymomonas mobilis.

Full Text:

Full Paper

References


Albert, Idiawati, N., dan Rudiyansyah. (2015). Pembuatan Bioetanol Menggunakan Zymomonas mobilis. Jurnal Kimia Khatulistiwa, 4(2), 72-75.

Azhari, H. (2020). Pengaruh Volume Inokulum Zymomonas mobilis terhadap Konsentrasi Bioetanol dari Pati Buah Lindur (Burguiera gymnorrhiza) yang Dihidrolisis Menggunakan Asam Klorida 25%. Repositori Institusi. Universitas Sumatera Utara.

Herawati, D.A., Kusumawardhani, E., dan Puspawati, N. (2016). Pemanfaatan Limbah Ampas Pati Aren menjadi Bioetanol secara Enzimatis Metode Konvensional dan SFF (Simultaneous of Saccarification and Fermentation). In Simposium Nasional RAPI XV (pp. 37-45). Surakarta, Indonesia: Fakultas Teknik, Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Kusumaningati, M.A., Nurhatika, S., dan Muhibuddin, A. (2013). Pengaruh Konsentrasi Inokulum Bakteri Zymomonas mobilis dan Lama Fermentasi pada Produksi Etanol dari Sampah Sayur dan Buah Pasar Wonokromo Surabaya. Jurnal Sains dan Seni ITS, 2(2), 218-223.

Mailool, J.C., Molenaar, R., Tooy, D., dan Longdong, I.A. (2013). Produksi Bioetanol dari Singkong (Manihot utilissima) dengan Skala Laboratorium. Cocos, 2(1), 1-11.

Muin, R., Hakim, I., dan Febriyansyah, A. (2015). Enzim terhadap Kadar Bioetanol dalam Proses Fermentasi Nasi Aking sebagai Substrat Organik. Jurnal Teknik Kimia, 21(3), 56-66.

Ningsih, D.R., Rastuti, U., dan Kamaludin, R. (2012). Karakterisasi Enzim Amilase dari Bakteri Bacillus amyloliquefaciens. In Seminar Nasional "Pengembangan Sumber Daya Pedesaan dan Kearifan Lokal Berkelanjutan II" (pp. 39-45). Purwokerto, Indonesia: Universitas Jenderal Soedirman.

Permanasari, A.R., Yulistiai, F., Tsagila, M.A., Alami, D., dan Wibowo, A. (2018). Pengaruh Konsentrasi Substrat dan Enzim terhadap Produk Gula Reduksi pada Pembuatan Gula Cair dari Tepung Sorgum Merah secara Hidrolisis Enzimatis. In Seminar Nasional Teknik Kimia Kejuangan (pp. 1-8). Yogyakarta, Indonesia: Jurusan Teknik Kimia, FTI, UPN ”Veteran” Yogyakarta.

Rahmadani, S., Muria, S.R., dan Utami, S.P. (2017). Produksi Bioetanol dari Mahkota Nanas Menggunakan Bakteri Zymomonas mobilis dengan Variasi Konsentrasi Inokulum dan Penambahan Nutrisi. Jom FTEKNIK, 4(2), 1639-1642.

Robia dan Sutrisno, A. (2015). Karakteristik Sirup Glukosa dari Tepung Ubi Ungu (Kajian Suhu Likuifikasi dan Konsentrasi Α-Amilase): Kajian Pustaka. Jurnal Pangan dan Agroindustri, 3(4), 1531-1537.

Santi, S.N., dan Widyaningrum, T. (2022). Produksi Bioetanol dari Limbah Bayang Kelapa Sawit (Elaeis guineensis) Menggunakan Zymomonas mobilis dengan Perlakuan Crude Enzim Trichoderma reesei dan Aspergillus niger. Jurnal Biolokus, 5(1), 18-23.

Soeka, Y.S. (2015). Kemampuan Bacillus licheniformis dalam Menghasilkan Enzim α-Amilase. In Prosiding Seminar Nasional Masyarakat Biodiversitas Indonesia (pp. 1162-1166). Surakarta, Indonesia: Masyarakat Biodiversitas Indonesia.

Sugiyono. (2017). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D. Bandung: CV. Alfabeta.

Vyas, A., Putatunda, C., Singh, J., and Vyas, D. (2016). Cellulace Production by Bacillus subtilis M1 Using Pretreated Groundnut Shell Based Liquid State Fermentation. BIOTROPIA, 23(1), 28-34.

Widyaningrum, T., dan Parahadi, M. (2020). Bioethanol Levels of Dragon Fruit (Hylocereus polyrhizus) Peel with the Addition of Blend Crude Cellulase Enzyme from Trichoderma reesei and Aspergillus niger. Journal of Tropical Biodiversity and Biotechnology, 5(1), 01-05.

______. (2020). Kadar Bioetanol Kulit Mangga (Mangifera indica) dengan Perlakuan Enzim Selulase dari Trichoderma reesei dan Aspergillus niger. Life Science, 9(2), 194-203.




DOI: https://doi.org/10.33394/bioscientist.v10i2.6249

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Creative Commons License
Bioscientist : Jurnal Ilmiah Biologi is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License

Editorial Address: Pemuda Street No. 59A, Catur Building Floor I, Mataram City, West Nusa Tenggara Province, Indonesia