Efektifitas Fermentasi Pupuk Kandang pada Hasil Panen Kentang Hitam (Plectranthus rotundifolius) di Daerah Dataran Rendah

Ngadiani Ngadiani, Vivin Andriani

Abstract


In order to realize food self-sufficiency, it is necessary to develop food alternatives other than rice, black potato plants are suitable as an alternative to be developed. Black potatoes have a high carbohydrate content, besides that they contain calcium, iron, and phosphorus. This study aims to determine the fermentation treatment of cow, goat, and chicken manure on black potato yields. This study used a factorial RAK (Randomized Block Design) with 3 factors and 3 replications. Factors for giving cow manure (S), goat manure (K), and chicken manure (A), each with 3 levels, namely 5 kg/plot, 10 kg/plot, and 15 kg/plot (S1, S2 , S3, K1, K2, K3, A1, A2, A3), negative control and NPK. The variable observed was yield, including: number of tubers, tuber weight, and black potato tuber diameter. The results showed that there was an effect of fermenting manure on black potato yields for 90 HST. Application of chicken manure with a concentration of 15 kg/plot gave better results in fermenting cow and goat manure. The number of tubers was 62 tubers, the tuber weight was 260 grams, and the tuber diameter was 2.12 mm.


Keywords


Black Potato (Plectranthus rotundifolius), Manure, Fermentation, Yields.

Full Text:

Full Paper

References


Ardani, P.D., Nur, E.S., dan Agung, N. (2017). Respon Kentang Hitam (Solenostemon rotundifolius) pada Berbagai Jumlah dan Frekuensi Pemberian Air. Jurnal Biotropika, 5(3), 119-132.

Badan Pusat Statistik. (2021). Retrieved September 12, 2022, from Produksi Tanaman Sayur 2021. Interactwebsite: https://www.bps.go.id/indicator/55/61/1/produksi-tanaman-sayuran.html.

Cholis, N., Endang, S., dan Ita, W.N. (2016). Pengaruh Penambahan Kultur Azotobacter pada Feses Kambing terhadap Kualitas Media dan Produktivitas Cacing Tanah (Lumbricus rubellus). Jurnal Ilmu-ilmu Perternakan, 26(2), 30-41.

Cicilia, S., Basuki, E., Prarudiyanto, A., Alamsyah, A., dan Handito, D. (2018). Pengaruh Substitusi Tepung Terigu dengan Tepung Kentang Hitam (Coleus tuberosus) terhadap Sifat Kimia dan Organoleptik Cookies. Jurnal Ilmu dan Teknologi Pangan, 4(1), 304-310.

Idris, Muhammad, B., dan Imam, W. (2018). Pengaruh Berbagai Jenis dan Dosis Pupuk Kandang terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Bawang Merah Varietas Lembah Palu. Jurnal Agrotech, 8(2), 40-49.

Novitasari, D., dan Caroline, J. (2021). Kajian Efektifitas dari Berbagai Kotoran Sapi, Kambing dan Ayam. In Seminar Teknologi Perencanaan, Perancangan, Lingkungan, dan Infrastruktur II (pp. 442-447). Surabaya, Indonesia: Fakultas Teknik Sipil dan Perencanaan, Institut Teknologi Adhi Tama Surabaya.

Nugraheni, M., Hamidah, S., dan Auliana, R. (2016). Pengaruh Konsumsi Crackers Kentang Hitam (Coleus tuberosus) Kaya Resistant Starch Tipe 3 terhadap Profil Lipida yang Menderita Hiperkolesterolemia. Jurnal Penelitian Saintek, 21(1), 21-31.

Oksifa, Adi, R.H., dan Zena, H.A. (2018). Pengaruh Jarak Tanam dan Pemberian Pupuk Kandang Ayam terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanam Ubi Jalar (Ipomoea batatas L.). Jurnal Ilmu Pertanian dan Perternakan, 6(2), 176-179.

Pahlevi, R.W., Guritno, B., dan Suminarti, N.E. (2016). Pengaruh Kombinasi Proporsi Pemupukan Nitrogen dan Kalium pada Pertumbuhan, Hasil dan Kualitas Tanaman Ubi Jalar (Ipomea batatas L. Lamb) Varietas Cilembu pada Dataran Rendah. Jurnal Produksi Tanaman, 4(1), 16-22.

Soenandar, M., dan Heru, T.R. (2012). Pembuatan Pestisida Organik. Jakarta: Agro Media Pustaka.

Sumarni, N., Rosliani, R., dan Basuki, R.S. (2012). Respon Pertumbuhan, Hasil Umbi dan Serapan Hara NPK Tanaman Bawang Merah terhadap Berbagai Dosis Pemupukan NPK pada Tanah Alluvial. Jurnal Hortikultura, 22(4), 366-375.

Sutanto, E. (2014). Respon Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Ubi Jalar (Ipomoea batatas L.) pada Beberapa Macam dan Waktu Aplikasi Bahan Organik. Skripsi. Universitas Brawijaya.

Tufaila, M. (2014). Aplikasi Kompos untuk Meningkatkan Hasil Tanaman Mentimun (Cucumis sativus L.) di Tanah Masam. Jurnal Agroteknos, 4(2), 120-127.

Vatika, E., Yoni, A.T., dan Afrida. (2021). Pengaruh Pemberian Bokashi Kotoran Ayam terhadap Pertumbuhan dan Hasil Kacang Panjang (Vigna sinensis L.). Menara Ilmu, XV(1), 45-55.

Walida, H., Darmadi, E.H., dan Muhammad, Z. (2020). Pemberian Pupuk Kotoran Ayam dalam Upaya Rehabilitasi Tanah Ultisol Desa Janji yang Terdegradasi. Jurnal Agrica Ekstensia, 14(1), 75-80.




DOI: https://doi.org/10.33394/bioscientist.v10i2.6136

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Creative Commons License
Bioscientist : Jurnal Ilmiah Biologi is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License

Editorial Address: Pemuda Street No. 59A, Catur Building Floor I, Mataram City, West Nusa Tenggara Province, Indonesia