Analisis Kandungan Nutrisi dan Uji Kualitas Mikrobiologi pada Susu Kedelai di Pasar Pa’ Baeng-Baeng Kota Makassar

Anastasia Susanti Jimin, Hasria Alang, Rezeki Amaliah

Abstract


Soy milk is a processed soybean seed which is rich in nutrients, making it susceptible to pathogen contamination. The aim of the study was to analyze the feasibility of consuming soy milk at the Pa'Baeng-Baeng Market, Makassar City based on its nutrient content and microbial contaminants. The method used in this study was quantitatively to see nutrient levels and MPN values, and qualitatively to see the color changes formed as an indicator of the presence of the test pathogen. Samples were obtained from two places in the Pa'Baeng-Baeng Market, namely closed and clean locations (A), and open and dirty locations and close to landfills (B). The results showed that sample A had a water content of 92.87%; ash content 0.78%; crude protein 2.31%; crude fiber 0.0030%; carbohydrates 3.61%; and 0.43% fat. Meanwhile, sample B has a water content of 92.85%; ash content 0.78%; crude protein 3.06%; crude fiber 0.0042%; carbohydrates 3.06%; and 0.24% fat. The MPN values for samples A and B were >23/mL exceeding the required SNI because they contained Escherichia coli, so they were not in accordance with SNI, but there was no Staphylococcus aureus.

Keywords


Coliform, Escherichia coli, Nutrition, Staphylococcus aureus.

Full Text:

Full Paper

References


Agustin, D., Rusmiyanto, E.P., dan Nawawi, J.H.H. (2019). Angka Paling Mungkin (Most Probable Number/MPN) Coliform Sampel Kue Bingke Berendam di Pontianak. Jurnal Protobiont, 8(1), 64-68.

Alang, H., Yunus, M., dan Hasyim, A. (2022). Analisis Kualitas Telur Asin di Pasar Pa’ Baeng-Baeng Berdasarkan Nutrisi dan Bakteri Pencemar. Bioma : Jurnal Ilmiah Biologi, 11(1), 89-102.

Hendriani, R., dan Budiarso, L. (2020). Identifikasi Escherichia coli pada Susu Kedelai Tak Bermerek di Kota Tangerang. Tarumanagara Medical Journal, 2(2), 341-344.

Jufri, E.S., dan Rahman, I. (2022). Analisis Cemaran Bakteri Coliform pada Minuman Jajanan dengan Metode MPN (Most Probable Number). Journal Syifa Sciences and Clinical Research, 4(1), 162-172.

Kartika, E., Khotimah, S., dan Yanti, A.H. (2014). Deteksi Bakteri Indikator Keamanan Pangan pada Sosis Daging Ayam di Pasar Flamboyan Pontianak. Jurnal Protobiont, 3(2), 111-119.

Kartini, S. (2020). Analisis Cemaran Staphylococcus aureus pada Makanan Jajanan di Sekolah Dasar Kecamatan Tampan Pekanbaru. JOPS (Journal of Pharmacy and Science), 3(2), 12-17.

Meilisnawaty, D., Suryanto, D., dan Fauziah, I. (2015). Pemeriksaan Escherichia coli, Staphylococcus aureus dan Salmonella pada Es Jus Jeruk. BIOLINK (Jurnal Biologi Lingkungan Industri Kesehatan), 2(1), 54-62.

Meylani, V., dan Putra, R.R. (2019). Analisis E. coli pada Air Minum dalam Kemasan yang Beredar di Kota Tasikmalaya. Bioeksperimen: Jurnal Penelitian Biologi, 5(2), 121-125.

Molita, A.D., Ramadhian, R., dan Lisiswanti, R. (2019). Uji Kualitas Mikrobiologi pada Minuman Susu Kedelai Bermerek dan Tidak Bermerek di Kota Bandar Lampung. Medula, 9(1), 83-88.

Mursyida, E., dan Guspratiwi, R. (2019). Deteksi Bakteri Coliform dan Escherichia coli dalam Susu Kemasan yang Disimpan pada Suhu Berbeda. Collaborative Medical Journal (CMJ), 2(3), 98-105.

Mustika, S., Insan, R.R., dan Faridah, A. (2019). Analisis Cemaran Escherichia coli, Salmonella sp., Staphylococcus aureus, dan Bacillus cereus pada Minuman Susu Kedelai di Kota Padang. Jurnal Pendidikan dan Keluarga, 11(02), 1-8.

Nirmagustina, D.E., dan Rani, H. (2013). Pengaruh Jenis Kedelai dan Jumlah Air terhadap Sifat Fisik, Organoleptik dan Kimia Susu Kedelai. Jurnal Teknologi Industri dan Hasil Pertanian, 18(2), 168-174.

Puspadewi, R., Adirestuti, P., dan Abdulbasith, A. (2017). Deteksi Staphylococcus aureus dan Salmonella pada Jajanan Sirup. Jurnal Ilmiah Manuntung, 3(1), 26-33.

Putri, A.M., dan Kurnia, P. (2018). Identifikasi Keberadaan Bakteri Coliform dan Total Mikroba dalam Es Dung-Dung di Sekitar Kampus Universitas Muhammadiyah Surakarta. Media Gizi Indonesia, 13(1), 41-48.

Sanjaya, T.A., dan Apriliana, E. (2013). Deteksi Escherichia coli pada Jajanan Cendol yang Dijual di Pasar Tradisional Kota Bandar Lampung. Majority, 2(5), 10-17.

Sholihah, Z., dan Noer, E.R. (2014). Analisis Kandungan Zat Gizi dan Daya Terima Makanan Enteral Berbasis Labu Kuning dan Telur Bebek. Journal of Nutrition College, 3(4), 855-861.

Sumolang, P.P., Nurjana, M.A., dan Widjaja, J. (2019). Analisis Air Minum dan Perilaku Higienis dengan Kejadian Diare pada Lansia di Indonesia. Media Penelitian dan Pengembangan Kesehatan, 29(1), 99-106.

Susilawati, T., Abduh, S.B.M., dan Mulyani, S. (2013). Reduksi Bakteri dan Biru Metilen, serta Perubahan Intensitas Pencoklatan dan pH Susu Akibat Pemanasan pada Suhu 80°C dalam Periode yang Bervariasi. Animal Agriculture Journal, 2(3), 123-131.

Suwitono, B. (2019). Kelayakan Usaha Tani Varietas Unggul Kacang Tanah di Kabupaten Halmahera Utara. Jurnal Pengkajian, 21(2), 127-136.

Yuliastuti, B.E.M., Dewi, L., dan Sucahyo, S. (2019). Perbandingan Kualitas Tempe Ikan Nila Segar dan Tempe Ikan Nila Simpan Beku. Bioma : Jurnal Ilmiah Biologi, 8(1), 248-264.




DOI: https://doi.org/10.33394/bioscientist.v10i2.5774

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Creative Commons License
Bioscientist : Jurnal Ilmiah Biologi is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License

Editorial Address: Pemuda Street No. 59A, Catur Building Floor I, Mataram City, West Nusa Tenggara Province, Indonesia