Isolasi Antosianin Kulit Terong Ungu (Solanum melongena) sebagai Biosensor Pendeteksi Kandungan Bahan Kimia pada Makanan

Ahmad Aris Arifin, Sucika Armiani, Herdiyana Fitriani

Abstract


Anthocyanin is one of the color pigments natural plant. One source of anthocyanin is purple eggplant, production in West Nusa Tenggara reached 62.408 tons in 2020. Generally, purple eggplant is only used as a source of food, even though the skin has great potential for research development. Therefore, this study aims to maximize the utilization of purple eggplant skin by innovating to develop a food safety testing biosensor. This type of research is true experiment researche using a qualitative approach, and using a Completely Randomized Design (CRD) consisting of 10 treatments and 3 replications. The parameter observed was the color change on whatmann paper no 42 before and after being dripped with the tested chemical solution. Data analysis using Spectrophotometer test and chemical selectivity test. The results showed that of the 5 types of chemicals tested, sodium nitrite had the most obvious color change when reacted with purple eggplant skin anthocyanins, at a concentration of 5% before being dropped it was light brownish in color, after dripping it was yellowish orange, and dark orange at a concentration of 10%. So from these results indicate that anthocyanins purple eggplant skin potential to be developed as a biosensor natural for food safety testing, particularly in detecting the use of sodium nitrite to exceed the threshold for processed meat products.

Keywords


Anthocyanins, Purple Eegplant Skin, Biosensors, Chemicals.

Full Text:

Full Paper

References


Amanda, A., dan Kurniaty, I. (2017). Pengaruh Waktu Maserasi terhadap Rendemen Zat Antosianin Pewarna Alami Minuman Jelly dari Terong. In Seminar Nasional Sains dan Teknologi (pp. 1-4). Jakarta, Indonesia: Fakultas Teknik Universitas Muhammadiyah Jakarta.

Badan Pusat Statistik. (2020). Provinsi Nusa Tenggara Barat dalam Angka: Nusa Tenggara Barat Province in Figures 2020. Mataram: Badan Pusat Statistik NTB.

Dwijayanti, I., Wilujeng, C.S., dan Soemardini. (2021). Pengaruh Jus Terong Ungu terhadap Ketebalan Dinding Aorta pada Tikus Putih dengan Diet Aterogenik. Journal of Food Technology & Nutrition, 20(2), 124-129.

Fendri, S.T.J., Martinus, B.A., dan Haryanti, M.D. (2018). Pengaruh Ph dan Suhu terhadap Stabilitas Antosianin dari Ekstrak Kulit Ubi Jalar Ungu (Ipomoea Batatas (L.) Lam.). Chempublish Journal, 2(2), 33-41.

Habibah, N., Dhyanaputri, I.G.A.S., Karta, I.W., dan Dewi, N.N.A. (2018). Analisis Kuantitatif Kadar Nitrit dalam Produk Daging Olahan di Wilayah Denpasar dengan Metode Griess secara Spektrofotometri. International Journal of Natural Science and Engineering, 2(1), 1-9.

Halisa. (2018). Ekstraksi Zat Warna Kulit Terong Ungu (Solanium melongena L.) dan Aplikasi pada Dye Sensitized Solar Cell (DSSC). Skripsi. Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar.

Herfayati, P., Pandia, S., dan Nasution, H. (2020). Karakteristik Antosianin dari Kulit Buah Nipah (Nypa frutican) sebagai Pewarna Alami dengan Metode Soxhletasi. Jurnal Teknik Kimia USU, 9(1), 26-33.

Jin, B., and Park, N. (2013). Mobile Voice Communication and Loneliness: Cell Phone Use and the Social Skills Deficit Hypothesis. New Media & Society, 15(7), 1094-1111.

Kurniawati, A., dan Alauhdin, M. (2020). Ekstraksi dan Analisis Zat Warna Ekstrak Kulit Buah Manggis (Garciana mangostana L.) Serta Aplikasinya sebagai Indikator Asam-Basa. Indonesian Journal of Chemical Science, 9(1). 56-62.

Lestari, E., Sumarni, N.K., dan Mappiratu, M. (2019). Kajian Aktivitas Antioksidan Mikrokapsul Ekstrak Kulit Terong Ungu. KOVALEN: Jurnal Riset Kimia, 5(3), 299-307.

Novitasari, A.E., dan Barik, Z.A. (2018). Pemanfaatan Ekstrak antosianin dari Bunga Kembang Sepatu (Hibiscus-rosa sinensis) sebagai Indikator untuk Identifikasi Boraks. Jurnal Sains, 8(16), 8-15.

Pratiwi, S.W., dan Priyani, A.A. (2019). Pengaruh Pelarut dalam Berbagai Ph pada Penentuan Kadar Total Antosianin dari Ubi Jalar Ungu dengan Metode Ph Diferensial Spektrofotometri. Jurnal Kimia dan Pendidikan, 4(1), 89-96.

Priska, M., Peni, N., Carvallo, L., dan Ngapa, Y.D. (2018). Review: Antosianin dan Pemanfaatannya. Journal of Applied Chemistry, 6(2), 79-97.

Pulungan, A.F. (2018). Penetapan Kadar Senyawa Nitrit yang Terdapat pada Daging Olahan Sosis dengan Menggunakan Metode Spektrofotmetri Uv-Vis. Jurnal Ilmiah Farmasi Imelda, 2(1), 8-10.

Rengganis, S. (2019). Pengaruh Ekstrak Etanol Kulit Terong Ungu (Solanum melongena) terhadap Penghambatan Migrasi Sel Kanker Payudara T47d Berbasis Metode Scratch Wound Healing. Skripsi. Universitas Wahid Hasyim.

Risnah, I.A. (2016). Karakterisasi Zat Warna Kulit Terong Ungu (Solanum melongona) dalam Suasana Basa sebagai Photosensitizer pada Dye Sensitized Solar Cell. Skripsi. Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar.

Sahria, A., Arifin, A.A., Pebriani, N., dan Prasetya, D.S.B. (2021). Isolasi Antosianin dalam Kulit Terung Ungu sebagai Biosensor Kandungan Boraks pada Cilok. Jurnal Ilmiah IKIP Mataram, 8(2), 312-320.

Silitonga, P., dan Sitorus, B. (2014). Enkapsulasi Pigmen Antosianin dari Kulit Terong Ungu. Jurnal Kimia Khatulistiwa, 3(1), 44-49.

Subodro, R., dan Sunaryo. (2013). Ekstraksi Pewarna Bahan Antosianin Kulit Terong Ungu sebagai Pewarna Alami pada Sel Surya Dye Sensitized Solar Cell (DSSC). Jurnal POLITEKNOSAINS, 11(2), 74-83.

Supardan, D. (2020). Pelatihan Pembuatan Alat Deteksi Sederhana Boraks dan Formalin. Transformasi: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 16(2), 194-202.

Triyastuti, M. S., dan Djaeni, M. (2019). Perbaikan Proses Produksi Antosianin dari Kelopak Bunga Rosella dengan Ekstraksi Berbantuan Ultrasound. Jurnal Ilmiah Bidang ilmu Kerekayasaan, 40(2), 115-121.

Wulandari, A., Sunarti, T.C.C., Fahma, F., dan Noor, E. (2018). Potency of Purple Sweet Potato’s Anthocyanin as Biosensor for Detection of Chemicals in Food Products. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 147(1), 1-11.

Yunita, F. (2019). Studi Aktivitas Antioksidan dan Antiinflamasi Ekstrak Simplisia Terung Ungu dan Terung Hijau (Solanum melongena L.) dengan Pelarut yang Berbeda. Skripsi. Universitas Muhammadiyah Malang.




DOI: https://doi.org/10.33394/bioscientist.v10i1.5120

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Creative Commons License
Bioscientist : Jurnal Ilmiah Biologi is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License

Editorial Address: Pemuda Street No. 59A, Catur Building Floor I, Mataram City, West Nusa Tenggara Province, Indonesia