Uji Lanjutan Isolasi dan Identifikasi Bakteri pada Bioaktivator dari Limbah Bonggol Pisang (MOL) dalam Proses Pengomposan Sampah Organik Rumah Tangga

Dini Yuliansari, Enida Fatmalia

Abstract


One of the factors of plant fertility is influenced by the addition of compost which contains bioactivators. One of the bioactivators that can be used in the composting process traditionally is using MOL (Local Microorganisms). MOL from banana stem is an alternative material that can be used as a starter in the composting process. This study aims to isolate and identify N-fixing bacteria and phosphate solvents that work in the composting process of household organic waste using banana steam waste as MOL for bioactivators. This research is experimental. The making sample of MOL and the process of bacterial isolation were carried out in the STTL Mataram Laboratory, then identification of the type of bacteria was carried out at The Balai Laboratorium Kesehatan dan Kalibrasi. The results showed that the bacteria identified in the MOL sample were Pseudomonas sp. and Citrobacter freundii.

Keywords


Isolation, Identification, Local Microorganisme from Banana Steam.

Full Text:

Full Paper

References


Astuti, Y. W., Widodo, L. U., & Budisantosa, I. (2013). Pengaruh Bakteri Pelarut Fosfat dan Bakteri Penambat Nitrogen terhadap Pertumbuhan Tanaman Tomat pada Tanah Masam. Majalah Ilmiah Biologi Biosfera : A Scientific Journal, 30(3), 1-9.

Bintari, N. W. D., Kawuri, R., & Proborini, M. W. (2015). Isolasi dan Identifikasi Bakteri Penyebab Busuk Lunak pada Umbi Wortel (Daucus Carota L.) Varietas Lokal di Bali. Jurnal Metamorfosa, 2(1), 9-15.

Djaenuddin, N. (2016). Interaksi Bakteri Antagonis dengan Tanaman: Ketahanan Terinduksi pada Tanaman Jagung. Iptek Tanaman Pangan, 11(2), 143-148.

Hanudin, Budiarto, K., & Marwoto, B. (2018). Potensi Beberapa Mikroba Pemacu Pertumbuhan Tanaman sebagai Bahan Aktif Pupuk dan Pestisida Hayati. Jurnal Litbang Pertanian, 37(2), 59-70.

Inrianti, Tuhuteru, S., & Paling, S. (2019). Pembuatan Mikroorganisme Lokal Bonggol Pisang pada Kelompok Tani Tunas Harapan Distrik Walelagama, Jayawijaya, Papua. Jurnal Agrokreatif: Jurnal Ilmiah Pengabdian kepada Masyarakat, 5(3), 188-194.

Kesumaningwati, R. (2015). Penggunaan MOL Bonggol Pisang (Musa Paradisiaca) sebagai Dekomposer untuk Pengomposan Tandan Kosong Kelapa Sawit. Jurnal ZIRAA’AH, 40(1), 40-45.

Ngoma, L., Babalola, O. O., & Ahmad, F. (2012). Ecophysiology of Plant Growth Promoting Bacteria. Scientific Research and Essays, 7(47), 4003-4013.

Rohmah, N. N. S. (2017). Isolasi dan Identifikasi Bakteri yang Berpotensi sebagai Agen Bioremediasi Timbal dari Lumpur Lapindo. Skripsi. Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim Malang.

Suari, P. P. V., Suyasa, I. W. B., & Wahjuni, S. (2019). Pemanfaatan Mikroorganisme Lokal Bonggol Pisang dalam Proses Fermentasi Limbah Makanan Menjadi Pakan Ternak. Cakra Kimia (Indonesian E-Journal of Applied Chemistry), 7(2), 2302-7274.

Sudiarti, D. (2017). The Effectiveness of Biofertilizer on Plant Growth Soybean “Edamame” (Glycin max). Jurnal Sain Health, 1(2), 97-106.

Sutoro, A. K. (2012). Kapang Pereduksi Fosfat dari Berbagai Bioaktivator (Reducing Phospates Mold From Various Bioactivator). Digital Library. Institut Teknologi Sepuluh Nopember.

Tefa, P., Taolin, M. R. I. C. O., & Lelang, M. A. (2015). Pengaruh Dosis Kompos dan Frekuensi Penyiraman pada Pertumbuhan Bibit Sengon Laut (Paraserianthes falcataria L.). Jurnal Pertanian Konservasi Lahan Kering, 1(1), 13-16.

Wahyudin & Nurhidayatullah. (2018). Pengomposan Sampah Organik Rumah Tangga Menggunakan Mikroorganisme Lokal (MOL) Limbah Bonggol Pisang sebagai Bioaktivator. Jurnal Agriovet, 1(1), 19-36.

Widawati, S. (2010). Pengaruh Kompos yang Diperkaya Bakteri Penambat Nitrogen dan Pelarut Fosfat terhadap Pertumbuhan Tanaman Kapri dan Aktivitas Enzim Fosfatase dalam Tanah. Jurnal Hort, 20(3), 207-215.

Wuryandari, Y., Wiyatiningsih, S., & Maroeto. (2017). Introduksi Formula Pupuk Hayati Berbahan Aktif Pseudomonad Fluorescent Isolat Pf-122 untuk Meningkatkan Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Cabai di Lapang. Jurnal HPT Tropika, 17(1), 156-161.




DOI: https://doi.org/10.33394/bioscientist.v8i2.3066

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Creative Commons License
Bioscientist : Jurnal Ilmiah Biologi is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License

Editorial Address: Pemuda Street No. 59A, Catur Building Floor I, Mataram City, West Nusa Tenggara Province, Indonesia