Analysis of Fiber Content, Reduced Sugar and Organoleptic Quality of Nata De Avocado on The Concentration Variations of Lime Juice and Mung Bean Extract
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Alfarisy, M., & Rahmadhia, S. N. (2022). An Analysis of the Causes of Damage to Nata de Coco in the Fermentation Process. Journal of Agri-Food Science and Technology, 2(1), 96–103. https://doi.org/10.12928/jafost.v2i1.4861
Farida, A., Rahmawati, R., Asnawi, H. S., & Saputra, A. A. (2021). Pemberdayaan Pembuatan Nata Decoco Bahan Limbah Air Kelapa Pada Fatayat Nu Metro. Jurnal Pengabdian Masyarakat Khatulistiwa, 4(1), 41–51. https://doi.org/10.31932/jpmk.v4i1.1082
Fitri, A. I., Annisa, A., Amini, D. S., Rahma, D., & Advinda, L. (2022). Pembuatan nata de coco dengan penambahan kecambah kacang hijau (vignaradiata) sebagai sumber nitrogen. Prosiding SEMNAS BIO, C, 243–249.
Hartati, S., Yunus, A., Yuniastuti, E., & Pujiasmanto, B. (2022). Diversifikasi Tanaman Pekarangan Dengan Tanaman Alpukat untuk Meningkatkan Gizi Keluarga. Jurnal SEMAR, 11(2), 161–166.
Hastuti, M., Andriyani, M., Wiedyastanto, A., Gisyamadia, D. S., & Margono. (2017). Pemanfaatan Ekstrak Kecambah Kacang Hijau Sebagai Sumber Nitrogen Alternatif Dalam Pembuatan Nata De Lerry. Prosiding SNST Ke-8, m, 1–5.
Hidayat, U., & Yunita, N. P. (2022). Penentuan Kadar Gula Reduksi dan Kadar Protein secara Spektrofotometri, serta Uji Organoleptik Produk Nata de Leri Hasil Optimalisasi Asam Asetat Glasial. Jurnal Penelitian Inovatif, 2(2), 355–362. https://doi.org/10.54082/jupin.76
Ihsan Hidayat. (2020). Uji Serat dan Organoleptik Nata Buah Kersen Dengan Variasi Konsentrasi Ekstrak Jeruk dan Ekstrak Kacang Hijau. Skripsi thesis, Universitas Muhammadiyah Surakarta
Insania, K., Mulyo, G. P. E., Judiono, J., Rosmana, D., & Fitria, M. (2024). Formulasi Bean Flakes Tepung Kacang Hijau Dan Tepung Kacang Kedelai Sebagai Alternatif Sarapan Tinggi Protein Tinggi Serat. Jurnal Gizi Dan Dietetik, 3(1), 12–20. https://doi.org/10.34011/jgd.v3i1.2181
Iryandi, A. F., Hendrawan, Y., & Komar, N. (2014). Pengaruh Penambahan Air Jeruk Nipis (Citrus aurantifolia) dan Lama Fermentasi Terhadap Karakteristik Nata De Soya Effect of Lime Juice (Citrus aurantifolia) Addition and Fermented Duration toward the Characteristics of Nata De Soya. Jurnal Bioproses Komoditas Tropis, 1(1), 8–15.
Manurung, H., Naibaho, B., & Simbolon, E. (2024). Pengaruh amonium sulfat dan gula terhadap bobot produksi, ketebalan, kekerasan dan kadar serat nata de coco. Journal of Agricultural Sciences (AJAS), 1(1), 1–10.
Maryam, A. (2020). Analisis Karakteristik Mutu Nata De Leri Dengan Variasi Konsentrasi Gula Pasir Sebagai Sumber Karbon. Cross-Border, 3(2), 252–260.
Muzafri, A., & Syukron, F. (2022). Analisis mutu dan penerimaan konsumen nata de watermelon dengan beberapa variasi proporsi daging buah dan kulit buah semangka (Citrullus lanatus). Syntax Literate: Jurnal Ilmiah Indonesia, 7(4), 4463–4471.
Nining, S. A. (2019). Pengaruh Derajat Keasaman (pH) dan Konsentrasi Bakteri Acetobacter Xylinum Terhadap Kualitas Nata De Pina.
Permata, T. W. I., & Wijaya, Y. A. (2023). Pengaruh Penggunaan Jenis Gula yang Berbeda terhadap Hasil Jadi Shortbread. Jurnal Pendidikan Tambusai, 7(3), 24532–24539.
Purwaningsih, I. (2016). Perbandingan Perendaman Asam Sitrat dan Jeruk Nipis Terhadap Penurunan Kadar Kalsium Oksalat Pada Talas. Jurnal Vokasi Kesehatan, 2(1), 89–93.
Putri, A. (2021). Karakteristik Nata De Soya Dari Limbah Cair Tahu dengan Pengaruh Penambahan Ekstrak Jeruk Nipis Dan Gula. Indonesian Journal of Chemical Analysis, 04(02), 47–57. https://journal.uii.ac.id/IJCA
Putri, R. H., Fauziah, N., Aryunita Putri, I., & Fevria, R. (2022). Pembuatan Nata de Pina dari Ekstrak Buah Nanas (Ananas comosus). Prosiding Seminar Nasional Biologi, 2(1), 61–68. https://semnas.biologi.fmipa.unp.ac.id/index.php/prosiding/article/view/369
Putri, T. A. (2018). The Effect of Sugar Concentration on Physicochemical and Organoleptic Properties of Nata de Purple Sweet Potato. 1–10.
Ratnasari, D., Dewi Rahmawati, Y., Fajarini, H., & Nafisyah, D. (2021). Potensi Kacang Hijau Sebagai Makanan Alternatif Penyakit Degenaratif. JAMU : Jurnal Abdi Masyarakat UMUS, 1(02), 90–96. https://doi.org/10.46772/jamu.v1i02.365
Rodiah, S. A., Putra, A. W., Advinda, L., & Putri, D. H. (2021). Pembuatan Nata Menggunakan Air Kelapa. Prosiding Seminar Nasional Biologi, 1, 748–755.
Romadhoni, N. R. T. (2023). Pengaruh Perbedaan Konsentrasi Acetobacter Xylinum Terhadap Kualitas Nata De Banana Skin. Pasundan Food Technology Journal, 10(01), 14–17. https://doi.org/10.23969/pftj.v10i1.6782
Rumenser, D. C., Langi, T. M., & Koapaha, T. (2021). Karakteristik Kimia dan Organoleptik Snack Bar Berbasis Tepung Ampas Kelapa (Cocos nucifera L.) dan Tepung Kacang Hijau (Vigna radiata). Sam Ratulangi Journal of Food Research, 1(1), 27–34. https://ejournal.unsrat.ac.id/index.php/srjfr/index
Sari, A. M., Melani, V., Novianti, A., Dewanti, L. P., & Sa’pang, M. (2020). Formulasi Dodol Tinggi Energi untuk Ibu Menyusui dari Puree Kacang Hijau (Vigna radiata l), Puree Kacang Kedelai (Glycine max), dan Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus). Jurnal Pangan Dan Gizi, 10(2), 49–60.
Sari, N. (2019). The Use of Glucose Syrup as Product of Selulosa Hidrolyze from the Jackfruit Rags (Artocarpus heterophylus Lamk) as Sweetner on Candies Production from the Coconut Plam (Cocos Nucifera L). Journal of Pharmaceutical And Sciences, 2(1), 17–23. https://doi.org/10.36490/journal-jps.com.v2i1.12
Ummiyati, A., Kustyawati, E. M., & Satyajaya, W. (2024). Kajian Nata De Ocha Sebagai Konsumsi Pangan: Efek Penambahan Gula Dan Lama Fermentasi Terhadap Karakteristik Nata De Ocha. 3(1), 134–148.
Wahyuni, S., & Jumiati, J. (2019). Potensi Acetobacter Xylinum Dalam Pembuatan Nata De Syzygium. Bio-Lectura, 6(2), 195–203. https://doi.org/10.31849/bl.v6i2.3575
Yanti, N. A. (2017). Pengaruh Penambahan Gula Dan Nitrogen Pada Produksi. Biowallacea, 4(1), 540–545.
Yulianto, S., Jamilatun, M., & Pangesti, F. A. (2022). Analisis Kadar Vitamin C Wedang Jeruk Nipis ( Citrus Aurantifolia ) Berdasarkan Variasi Suhu Menggunakan Metode Spektrofotometri UV – VIS. 7(2), 208–218.
DOI: https://doi.org/10.33394/bioscientist.v13i2.15793
Refbacks
- There are currently no refbacks.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Bioscientist : Jurnal Ilmiah Biologi is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License
Editorial Address: Pemuda Street No. 59A, Catur Building Floor I, Mataram City, West Nusa Tenggara Province, Indonesia