Identifikasi Bakteri Escherichia coli dan Salmonella sp. pada Produk Ayam Geprek di Kantin Universitas Tadulako
Abstract
This study aims to identify the presence of Escherichia coli and Salmonella sp. in "ayam geprek" products sold at the canteens of Tadulako University. The type of research used is descriptive-exploratory with quantitative examination methods using the Most Probable Number (MPN), Total Plate Count (TPC), and further identification using the Microbact System and Microbact System 2000 Software. Samples were taken from three different faculty canteens using a stratified random sampling technique. The results showed that (1) Test using the Most Probable Number (MPN) method obtained the highest value of 150x102 CFU / ml came from the FMIPA canteen sample, 28x102 CFU / ml samples from the FKIP canteen and the lowest value of 27x102 CFU / ml samples from the FKIP canteen. (2) Test using the Total PlateCount (TPC) method obtained the highest value of 105x103 CFU / ml came from the FMIPA canteen sample, 217x102 CFU / ml FKIP canteen sample, and the lowest value of 120x102 CFU / ml FKIP canteen sample. (3) Validation identification of the percentage of samples showing contamination by Escherichia coli and Salmonella sp., with a validation level above 90%. Thus, all samples in this study were positive for the presence of Escherichia coli and Salmonella sp. bacteria.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Amiruddin, R. R., Darniati, & Ismail. (2017). Isolasi dan Identifikasi Salmonella sp. pada Ayam Bakar di Rumah Makan Kecamatan Syiah Kuala Kota Banda Aceh. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Veteriner (JIMVET), 1(3), 265–274.
Bria, D. I., Missa, H., & Sombo, I. T. (2022). Isolasi Dan Karakterisasi Bakteri Escherichia coli Pada Bahan Pangan Berbasis Daging Di Kota Kupang. Jurnal Sains Dan Terapan, 1(2), 82–89.
Cahyaningtyas, D. E., Gaina, C. D., & Tangkoda, E. (2024). Isolasi dan Identifikasi Bakteri Escherichia coli, Klebsiella sp, dan Staphylococcus aureus pada Kambing dan Susu Kambing Peternakan Etawa. Jurnal Veteriner Nusantara, 7(04), 1–11.
Christanti, S. D., & Azhar, M. hanif. (2019). Identifikasi Bakteri Escherichia coli dan Salmonella sp. pada Produk Beku Perikanan di Balai Karantina Ikan, Pengendalian Mutu, dan Keamanan Hasil Perikanan Surabaya II, Jawa Timur. Journal of Aquaculture Science, 4(2), 62–72.
Dewi, A. P., & Gusnita, P. (2019). Analisis Cemaran Mikroba pada Es Batu yang di Jual di Sekitar Universitas Abdurrab dengan Metode Most Probable Number (MPN). Jurnal Farmasi Higea, 11(2), 154–158.
Dewi, Y. C. (2021). Uji Aktivitas Antibakteri Kadar Hambat Minimum, Kadar Bunuh Minimum, Antibiofilm (Penghambatan Pertumbuhan Biofilm) Aspergillus niger terhadap UroPatahogenic Escherichia coli. Skripsi. Universitas islam Negeri Maulana Malik Ibrahim.
Hamida, F., Syafriana, V., & Yuliawati, C. (2022). Sensitivitas Escherichia coli Asal Saluran Air Tanah Baru terhadap Antibiotik. Jurnal Ilmu Kefarmasian, 15(1), 17–22.
Hasanah, D. Al, Nasution, S., & Lianti, L. (2024). Analisis Cemaran Angka Lempeng Total, Angka Kapang Khamir, dan Salmonella pada Produk Ayam Geprek di Belakang Wisma ITERA. Communication in Food Science and Technology, 3(1), 11–23.
Hubaiba, U., & Saktiansyah, L. O. A. (2021). Analisis Kandungan Escherichia coli pada Minuman Thai Tea di Kecamatan Puuwatu Kota Kendari Provinsi Sulawesi Tenggara . Nursing Care and Health Technology Journal, 1(2), 111–116.
Irfan, M., & Jufri, I. (2021). Total Plate Count (TPC) Dangke yang Dibuat dengan Berbagai Level Getah Pepaya Kering dan Suhu Pemanasan. Jurnal Sains Dan Teknologi Industri Peternakan, 1(2), 22–23.
Ismadayanti, & Pradani, N. (2017). Analisis Sistem Transportasi dalam Kampus Universitas Tadulako. Jurnal Infrastruktur, 7(2), 83–88.
Khair, F. R., Erina, Sugito, & AK, M. D. (2021). Isolasi dan Identifikasi Salmonella spp. pada Kloaka Kura-Kura Ambon (Coura amboinensis). Jurnal IPB, 9(3), 163–172.
Khairunnisa, A. (2021). Nilai pH dan Deteksi Salmonella sp. Daging Sapi di Pasar Tradisional dan Pasar Modern di Wilayah Surabaya Timur. Universitas Wijaya Kusuma Surabaya.
Khakim, L., & Rini, C. S. (2018). Identifikasi Escherichia coli dan Salmonella sp. pada Air Kolam Renang Candi Pari. Journal of Medical Laboratory Science/Technology, 1(2), 84–93.
Khan, L. B., Swift, S., Kamal, T., & Read, H. M. (2018). Simulation of MICROBACT Strip Assay Using Colored Liquids to Demonstrate Identification of Unknown Gram-Negative Organisms in Undergraduate Laboratory. Journal of Microbiology & Biology Education, 19(2), 1-4.
Koresy, D. (2018). Efek Ekstrak Etanol Teh Hijau (Camellia sinensis var. assamica) sebagai Penghambat Biofilm Klebsiella pneumoniae secara Invitro. Skripsi. Program Sarjana,Universitas Brawijaya. Malang. Dipublikasikan.
Kurniawan, R., Darniati, D., Fakhrurrazi, F., M. Jalaluddin, & Erina, E. (2023). Isolasi dan Identifikasi Bakteri Escherichia coli pada Produk Ceker Ayam Bakar di Gampong Ulee Lheue Kota Banda Aceh. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Veteriner (JIMVET), 7(2), 1–11.
Lestari, T. R. P. (2020). Penyelenggaraan Keamanan Pangan sebagai Salah Satu Upaya Hak Perlindungan Masyarakat sebagai Konsumen. Jurnal Masalah-Masalah Sosial, 11(1), 57–72.
Maghfiroh, H., Sartini, & Rahmiati. (2020). Pemanfaatan Telur Keong Mas (Pamacea canalicula) sebagai Media Pertumbuhan Bakteri Staphylococcus, Escherichia coli, dan Lactobacillus. Jurnal Ilmiah Biologi (BIOMA), 22, 119–127.
Maulidawati, D., Zahtamal, & Karnila, R. (2022). Strategi Pengolahan Kantin. Jurnal Lingkungan, 6(2), 46–51.
Maulidina, R., Marlina, E. T., & Utama, D. T. (2023). Mutu Mikrobiologi Produk Olahan Daging yang Dijual secara Daring dari UMKM di Kota Bandung. Jurnal Teknologi Hasil Peternakan, 4(2), 83–100.
Mawarsari, S., Purwidiani, N., Afifah, C. A. N., & Kharnolis, M. (2020). Analisis Kondisi Sanitasi dan Higiene di Kantin SMA Negeri 2 Pare Kediri. Jurnal Tata Boga, 9(2), 822–828.
Mukhtaruddin, Fakhrurrazi, & Abrar, M. (2018). Isolasi dan Identifikasi Bakteri Salmonella sp. pada Usus Ayam Kampung di Desa Lampung Kecamatan Darussalam Kabupaten Aceh Besar. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Veteriner (JIMVET), 3(1), 24–36.
Mulyani, I. T. S., & Suryapermana, N. (2020). Manajemen Kantin Sehat dalam Meningkatkan Kegiatan Belajar Mengajar (Studi Kasus di SMAN 3 Rangkasblitung). Jurnal Manajemen Pendidikan Islam, 121–130.
Nissa, L. L. K., Rahayu, Y. P., Mambang, D. , E. P., & Daulay, A. S. (2023). Prevalensi bakteri Salmonella sp. pada Daging Ayam Potong di Pasar Tradisional, Pasar Modern, dan Merek Terkenal di Kota Medan. Journal of Pharmaceutical and Sciences, 6(4), 1842–1853.
Novyanti, N. L. D., Putra, S. M., & Adda, H. W. (2023). Strategi Pengembangan Bisnis Usaha Makanan Dalam Menetapkan Harga Produk pada Usaha Ayam Geprek D&A. Jurnal Riset Dan Inovasi Manajemen, 1(2), 26–41.
Palawe, Jaka. F. P., & Antahari, J. (2018). TPC (T0tal Plate Count), WAC (Water Absorption Capacity Abon Ikan Selar Dan Cooking Loss Daging Ikan Selar (Selaroides Leptolesis). P3M POLITEKNIK NEGERI NUSA UTARA, 4, 57–60.
Permatasari, I., Handajani, S., Sulandjari, S., & Faidah, M. (2021). Pengaruh Pengetahuan Gizi dan Sikap Memilih Makanan dengan Perilaku Makan Remaja di Kabupaten Kediri. Jurnal Tata Boga, 10(2), 223–233.
Pertiwi, D. P. (2018). Identifikasi Bakteri Salmonella sp. dan Escherichia coli pada Bakso Bakar yang Dijual di Alun-Alun Kota Jombang. Karya Tulis Ilmiah.
Prasetya, Ardhikajaya. W. (2016). Deteksi Kandungan Rhodamin B Pada Saus serta Cemaran Boraks dan Bakteri Salmonella sp. pada Cilok Keliling Salatiga. Jurnal Ilmu Pertanian, 28(1 & 2), 69–78.
Puspita, I., A’yun, N. Q., Anita, Sumarsono, T., & Andini, A. (2020). uji Sensitivitas Escherichia coli yang Diisolasi dari Air Sumur Galian Dekat dengan Septic Tank terhadap Ciprofloxacin. National Conference for Ummah, 1(1), 1–9.
Putri, olivia, S. D., Novita, A., Darniati, Jamin, F., Sari, W. E., & Fahrimal. Yudha. (2022). Deteksi Salmonella sp. pada Jajanan Siomay Yang Dijual di Kota Banda Aceh. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Veteriner(JIMVET), 6(4), 194–205.
Rahma, D. (2019). Identifikasi Bakteri Pada Kaki Kecoa (Periplaneta americana) di Lingkungan Pasar Masomba dan Pemanfaatannya Sebagai Media Pembelajaran. Skripsi.Universitas Tadulako.Tidak Dipublikasikan.
Ratnaningtyas, S., Wahyudi, D., Wulansari, D., & Utami, W. P. (2023). Deteksi Cemaran Salmonella sp. pada Komoditas Tuna, Tongkol, dan Cakalang (TTC) yang Dijual di Pasar Inpres di Daerah Istimewa Yogyakarta. Jurnal Ilmu Biologi Dan Terapan, 7(1), 1–7.
Safitri, E., Hidayati, N. A., & Hertaty, R. (2019). Prevalensi Bakteri Salmonella pada Ayam Potong yang Dijual di Pasar Tradisional Pangkalpinang. Jurnal Penelitian Biologi, Botani, Zoologi, Dan Mikrobiologi, 04(1), 25–30.
Sufardin. (2016). Jumlah Bakteri Salmonella sp. pada Kolam Air dan Sedimen di Bagian Barat Pulau Barranglompo.Skripsi. Universitas Hasanuddin.
Tuhumury, F. D. A., Kaihena, martha, & Seumahu, C. A. (2022). Analisa Total Bakteri Salmonella sp. pada Produk Ikan Cakalang Asap yang Dijual pada Beberapa Pasar di Kota Ambon. Jurnal Ilmiah Biologi, 10(2), 682–694.
Ummamie, L., Restina, Erina, Ferasyi, T. , R., Darniati, & Azhar, A. (2017). Isolasi dan identifikasi Escherichia coli dan Staphylococcus aureus pada Keumah di Pasar Tradisional Lambaro, Aceh Besar. Jurnal Indonesia Medicus Veterinus, 01(3), 574–583.
Wahdiniati, L., Pantiwati, Y., & Latifa, R. (2016). Pemeriksaan Kandungan Bakteri Salmonella sp. dan Bakteri Escherichia coli Pada Petis Ikan di Pasar Klampis Bangkalan Madura Sebagai Sumber Belajar Biologi. Jurnal Pendidikan Biologi Indonesia, 2(2), 198–205.
Wardani, T. S., & Tanikolan, R. A. (2021). Analisis Cemaran Bakteri Escherichia coli, Salmonella pada Depot Amiu Kelurahan Cemani Kabupaten Sukoharjo. (148–157): Pharmacy Departement Faculty of Health Science, Duta Bangsa University.
Widinugroho, D. A., & Asri, M. T. (2022). Pengaruh Fermentasi Nira Siwalan (Borassus flabellifer) terhadap Coliform dan Escherichia coli pada Selada (Lactuca sativa). Jurnal Lentera Bio, 11(1), 174–182.
Zariful, Sukaryana, Y., & Maghfirok, K. (2020). Kajian Cemaran Salmonella sp. pada Daging Ayam Broiler di Pasar Tradisional dan Modern Kota Bandar Lampung. Jurnal Peternakan Terapan, 3(1), 1–4.
Zelpina, E., Purnawarnan, T., & Lukman, D. W. (2020). Keberadaan Koloform pada Daging Ayam Suwir Bubur Ayam yang Dijual di Dramaga Bogor. Jurnal Teknologi Pangan Dan Gizi, 19(1), 1–6.
DOI: https://doi.org/10.33394/bioscientist.v13i2.15735
Refbacks
- There are currently no refbacks.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Bioscientist : Jurnal Ilmiah Biologi is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License
Editorial Address: Pemuda Street No. 59A, Catur Building Floor I, Mataram City, West Nusa Tenggara Province, Indonesia