Antioxidant Activity, Vitamin C, and Organoleptic Quality of Flower Kecombrang (Etlinger elatior) Kombucha on Variations of Sugar Types and Fermentation Duration
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Arumsari, K., Aminah, S., & Nurrahman, N. (2019). Aktivitas Antioksidan Dan Sifat Sensoris Teh Celup Campuran Bunga Kecombrang, Daun Mint Dan Daun Stevia. Jurnal Pangan Dan Gizi, 9(2), 79. https://doi.org/10.26714/jpg.9.2.2019.79-93
Azizah, N., Anjarsari, M., & Putri, Gunawan, S. (2024). Probiotic Contents and Antioxidant Activity in Probiotic Drinks Patikala Fruit Juice (Etlinger elatior (Jack) R. M. Smith) from Kolaka. BIOEDUSAINS, 8(1), 53–58. https://doi.org/10.22263/jbes/13009
Bogoriani, N. W., Ariati, K., & Pratiwi, I. G. A. P. E. (2022). Potency of Balinese Kecombrang (Etlingera elatior) Extract As Antioxidant Against the Activity of Superoxide Dismutase (SOD), Glutathione (GSH) and Fatty liver in Obese rats. Biomedical and Pharmacology Journal, 15(1), 337–344. https://doi.org/10.13005/bpj/2372
Choiriyah, N. A. (2020). Kandungan Antioksidan Pada Berbagai Bunga Edible Di Indonesia. AGRISAINTIFIKA: Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian, 4(2), 136. https://doi.org/10.32585/ags.v4i2.892
Dayanti, L. N., & Suryani, T. (2025). Quality of Kefir Combination Between Sweet Corn Milk and Skim Milk on Variations of Sugar Types and Fermentation Duration. Quangga, 17(1), 9–15. https://doi.org/10.25134/quagga.v17i1.334
Elviana, R. A., Fitrilia, T., & Rohmayanti, T. (2024). Karakteristik Kimia Dan Sifat Sensori Teh Celup Bunga Kecombrang (Etlinger elatior) Dengan Penambahan Daun Stevia (Stevia rebaudiana). Karimah Tauhid, 3(5), 6084–6102.
Fadhilah, R., F., Pakpahan, E., S., & Rezaldi, F. (2024). Potensi Antimikroba Pada Teh Kombucha Bunga Kecombrang (Etlingera elatior). The Indonesian Journal of Infectious Disease, 10(1), 24–35.
Fadillah, F. M. (2022). Karakteristik Biokimia dan Mikrobiologi pada Larutan Fermentasi Kedua Kombucha Bunga Telang (Clitoria ternatea L.) Sebagai Inovasi Produk Bioteknologi Terkini. Jurnal Biogenerasi, 7(2).
Faturochman, S. J., & Anies, S. (2020). Pengaruh Pemberian Air Gula Merah Terhadap Daya Tahan Aerobik Pada Pemain Sepak Bola Di Semarang. Journal of Sport Sciences and Fitness Di Semarang, 5(2), 104.
Gumanti, Z., Amalia Putri Salsabila, Sihombing, M. E., Peristiwati, & Kusnadi. (2023). Pengaruh Lama Fermentasi Terhadap Mutu Organoleptik pada Proses Pembuatan Kombucha Sari Kulit Buah Naga (Hylocereus polyrhizus). Jurnal Pengolahan Pangan, 8(1), 25–32. https://doi.org/10.31970/pangan.v8i1.96
Halim, J. G., Hartati, K. F., & Yuniati, Y. (2025). Kombucha Apel Sebagai Substitusi Vinegar Pada Dressing Vinaigrette. Jurnal Sains Dan Teknologi Pangan, 10(1), 8098–8110.
Harnis, Z. E., & Br. Perangin-angin, A. M. S. (2021). Penyuluhan Tentang Khasiat Tanaman Kecombrang Di Masyarakat Untuk Penyembuhan Luka Bakar Di Desa Biru-Biru. Jurnal Pengabdian Masyarakat Putri Hijau, 2(1), 60–62. https://doi.org/10.36656/jpmph.v2i1.610
Hendrawati, D. (2020). Aktivitas Antioksidan dan Organoleptik Kombucha Teh Hijau dengan Variasi Takaran dan Lama Fermentasi. In Sarjana. Universitas Muhammadiyah Surakarta.
Istiana, N. (2023). Aktivitas Antioksidan dan Kualitas Organoleptik Kombucha Daun Pegagan pada Variasi Jens Gula dan Lama Fermentasi. Universitas Muhammadiyah Surakarta.
Kamelia, M., Winandari, O. P., Supriyadi, S., & Meirina, M. (2023). Analisis Kualitas Teh Kombucha Berdasarkan Jenis Teh Yang Digunakan. Organisms: Journal of Biosciences, 3(1), 17–26. https://doi.org/10.24042/organisms.v3i1.16391
Kartika, A. D., & Sa’diyah, L. (2024). Perbandingan Kadar Vitamin C pada Kombucha Bunga Mawar Rosa hybrida) Selama Masa Penyimpanan. Journal Pharmasci (Journal of Pharmacy and Science), 9(1), 49–52.
Khaerah, A., & Akbar, F. (2019). Aktivitas Antioksidan Teh Kombucha dari Beberapa Varian Teh yang Berbeda. European Journal of Science and Theology, 14(6), 3–16.
Kushargina, R., Suryaalamsah, I. I., Rimbawan, R., Dewi, M., & Damayanthi, E. (2023). Pengaruh fermentasi dan penambahan gula pada organoleptik minuman kombucha bunga telang (Clitoria ternatea L.). Jurnal SAGO Gizi Dan Kesehatan, 5(1), 44. https://doi.org/10.30867/gikes.v5i1.1243
Maicas, S. (2020). The Role of Yeasts in Fermentation Processes. Microorganisms, 8(8), 1–8. https://doi.org/10.3390/microorganisms8081142
Naufal, A., Harini, N. ;, & Putri, D. N. (2023). Karakteristik Kimia dan Sensori Minuman Instan Kombucha dari Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus) Berdasarkan Konsentrasi Gula dan Lama Fermentasi. Food Technology and Halal Science Journal, 5(2), 137–153. https://doi.org/10.22219/fths.v5i2.21556
Nisak, Y. (2023). Studi Aktivitas Antioksidan Minuman Fermentasi Kombucha. Agritepa, 10(1), 23–34.
Nurhayati;, Yuwanti, S., & Urbahillah, A. (2020). Karakteristik Fisikokimia dan Sensori Kombucha Cascara (Kulit Kopi Ranum). Jurnal Teknologi Dan Industri Pangan, 31(1), 38–49. https://doi.org/10.6066/jtip.2020.31.1.38
Rahmawati, E. (2024). Kualitas Kombucha Bunga Telang (Clitoria ternatea L.) Dengan Variasi Jenis Gula Dan Lama Fermentasi. Universitas Muhammadiyah Surakarta.
Rahmi Hafsari, A., Asriana, G. A., Nur Farida, W., & Agus, M. S. (2021). Karakteristik pH Kultur Kombucha Teh Hitam Dengan Jenis Gula Berbeda Pada Fermentasi Batch-Culture. Gunung Djati Conference Series, 6, 227–232. https://conference.uinsgd.ac.id/index.php/
Rindiani, Dk, S., & Suryani, T. (2023). Aktivitas Antioksidan dan Kualitas Organoleptik Kombucha Daun Ciplukan pada Variasi Jenis Gulas dan Lama Fermentasi. BIOEDUSAINS: Jurnal Pendidikan Biologi Dan Sains, 6(2), 1–14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558907/
Sari, I. P., Devi, M., & Rohajatien, U. (2022). Pengaruh Subtitusi Bunga Kecombrang (Etlinger elatior) Terhadap Kapasitas Antioksidan Cookies. Journal of Food and Agroindsustry, 4(1), 16–25.
Sharifi-Rad, M., Anil Kumar, N. V., & Zucca, P. (2020). Lifestyle, Oxidative Stress, and Antioxidants: Back and Forth in the Pathophysiology of Chronic Diseases. Frontiers in Physiology, 11(1), 1–21. https://doi.org/10.3389/fphys.2020.00694
Sintyadewi, Rima, P. (2021). Pengaruh Lama Waktu Fermentasi Terhadap Total Flavonoid dan Uji Organoleptik Kombucha Teh Hitam dan Infusa Bunga Telang (Clitoria ternatea L.). Media Ilmiah Teknologi Pangan (Scientific Journal of Food Technology), 8(2), 72–77.
Sipahutar, A. S., Elwina, E., & Zulkifli, Z. (2024). Pengaruh Jenis Gula Dan Waktu fermentasi Terhadap Kualitas Minuman Fermentasi Kombucha Air Kelapa. Jurnal Ristera, 2(2).
Wahyuningtias, S. D., & Fitriana, S. A. (2023). Pengaruh Suhu dan Lama Waktu Fermentasi Terhadap Sifat Organoleptik dan Aktivitas Antioksidan Teh Kombucha Bunga Telang (Clitoria ternate L.). PHARMACY GENIUS, 2(3), 198–207.
Yanti, N. A., Ambardini, S., Ardiansyah, A., Marlina, W. O. L., & Cahyanti, K. D. (2020). Aktivitas Antibakteri Kombucha Daun Sirsak (Annona muricata L.) Dengan Konsentrasi Gula Berbeda. Berkala Sainstek, 8(2), 35. https://doi.org/10.19184/bst.v8i2.15968
Yudho, F. H. P. (2021). Peningkatan Mutu Dan Pemasaran Gula Aren. Journal of Empowerment, 2(1), 150. https://doi.org/10.35194/je.v2i1.1231
Yuningtyas, S., Masaenah, E., & Telaumbanua, M. (2021). Aktivitas Antiokisdan, Total Fenol, dan Kadar Vitamin C Kombucha Daun Salam (Syzygium polyanthum (Wight) Walp.). Jurnal Farmamedika (Pharmamedica Journal), 6(1), 10–14. https://doi.org/10.47219/ath.v6i1.116
Yusmita, L., Berd, I., & Sihaloho, F. (2021). Analisis Pengembangan Usaha Minuman Kombucha Daun Kawa Menggunakan Metode Break Even Point (BEP). Jurnal Ekonomika Dan Bisnis (JEBS), 1(1), 22–27.
DOI: https://doi.org/10.33394/bioscientist.v13i2.15304
Refbacks
- There are currently no refbacks.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Bioscientist : Jurnal Ilmiah Biologi is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License
Editorial Address: Pemuda Street No. 59A, Catur Building Floor I, Mataram City, West Nusa Tenggara Province, Indonesia