Pengaruh Lama Penyimpanan Pengencer Tris Kuning Telur Terhadap Motilitas Spermatozoa Sapi Simental di BIB Banyumulek Provinsi Nusa Tenggara Barat

Maratun Janah, Akbar Arifpansyah, Candra Dwi Atma, Iwan Doddy Dharmawibawa

Abstract


Tris yolk is a diluent that can be used to maintain and protect spermatozoa during storage so that they can be used in the process of artificial insemination. The length of storage greatly affects the motility and viability of spermatozoa in semen. The purpose of this study was to determine the effect of long storage of egg yolk tris diluent on the motility and viability of simental bovine spermatozoa. This research was carried out at the Banyumulek Artificial Insemination Center Laboratory, West Nusa Tenggara Province, from July to Desember 2024. The study of the effect of long storage of egg yolk tris diluent on the motility and viability of simental bovine spermatozoa used a randomized experimental method complete with four treatments and six repeats. Each treatment, namely P1, P2, P3, and P4, was carried out by mixing 0.075 ml of semen and 0.3 ml of egg yolk tris diluent stored for 24, 48, 72, and 96 hours. The data obtained were processed by variety analysis method (ANOVA) and Duncan's further test. The results showed that P1 treatment with a storage period of 24 hours resulted in the highest average motility and viability values of 63.33 ± 6.055 % for motility and 63.50 ± 6.892 % for spermatozoa viability. P4 treatment with a storage period of 96 hours still showed a good mean value with motility values of 40.83 ± 7.360 % and spermatozoa viability of 53.50 ± 12.112 %. Thus, egg yolk tris is suitable for use as a semen thinner for artificial insemination because it is able to maintain the motility and viability of spermatozoa even for a long time of 96 hours.

Keywords


simental cow semen, egg yolk tris, motility, viability

Full Text:

PDF

References


Adhyatma, M., Isnaini, N., dan Nuryadi. (2013). Pengaruh Bobot Badan Terhadap Kualitas dan Kuantitas Semen Sapi Simental. Jurnal Ternak Tropika, 14(2), 53-62.

Aisah, S., Isnaini, N., dan Wahyuningsih, S. (2017). Kualitas Semen Segar dan Recovery Rate Sapi Bali pada Musim yang berbeda. Jurnal Ilmu- Ilmu Peternakan, 27(1), 63-79.

Amaral, A., Lourence, B., Marques, M., dan Santos, J. R. (2013). Mitochondria Functionality and Sperm Quality. Journal Reproduction, 146(1), 163-174.

Bergeron, A., Crete, M. H., Brindle, Y., dan Manjunath, P. (2004). Low Density Lipoprotein from Hen's Egg Yolk Decreases the Binding of the Major Proteins of Bovine Seminal Plasma to Sperm and Prevents Lipid Efflux from the Sperm Membrane. Biol Reprod, 70(3), 708-717.

Ducha, N., Susilawati, T., Aulanni'am, dan Wahyuningsih, S. (2013). Motilitas dan Viabilitas Spermatozoa Sapi Limousin Selama Penyimpanan pada Refrigerator dalam Pengencer CEP-2 dengan Suplementasi Kuning Telur. Jurnal Kedokteran Hewan, 7(1), 5-8.

Feradis. (2010). Bioteknologi Reproduksi pada Ternak. Bandung: Alfabeta.

Hartanti, D., Setiatin, E. T., dan Sutopo. (2012). Perbandingan Penggunaan Pengencer Semen Sitrat Kuning Telur dan Tris Kuning Telur terhadap Persentase Daya Hidup Spermatozoa Sapi Jawa Brebes. Animal Agricultur Journal, 1(1), 33-42.

Herdis. (2012). Pengaruh Waktu Penampungan Semen terhadap Gerakan Massa Spermatozoa dan Tingkah Laku Kopulasi Pejantan Domba Garut. Jurnal Sains dan Teknologi Indonesia, 14(1), 38-43.

Lodu, A. J., Kaka, A., dan Sirappa, I. P. (2021). Karakteristik dan Kualitas Semen Sapi Sumba Ongole dalam Pengencer BTS yang Dimodifikasi dengan Susus Kedelai. Jurnal Sains dan Teknologi Peternakan, 2(2), 64-73.

Manehat, F. X., Dethan, A. A., dan Tahuk, P. K. (2021). Motilitas, Viabilitas, Abnormalitas Spermatozoa dan pH Semen Sapi Bali dalam Pengencer Sari Air Tebu-Kuning Telur yang Disimpan dalam Waktu yang Berbeda. Journal of Tropical Animal Science and Technology, 3(2), 76-90.

Mardiyah, E. (2001). Teknik Pengenceran pada Pembuatan Chilling Semen Sapi. Makalah Badan Penelitian dan Pengembangan Departemen Pertanian, 1(1), 1-6.

Mila, F. H., Kaka, A., dan Ina, Y. T. (2021). Karakteristik dan Kualitas Semen Sapi Ongole dalam Pengencer Tris yang Disuplementasi dengan Susu Skim yang Disimpan pada Suhu 3-5 0C. Jurnal Sains dan Teknologi Peternakan, 3(1), 12-18.

Muhammad, D., Susilawati, T., dan Wahjuningsih, S. (2016). Pengaruh Penggunaan CEP-2 dengan Suplementasi Kuning Telur Terhadap Kualitas Spermatozoa Sapi FH (Frisian Holstein) Kualitas Rendah Selama Penyimpanan Suhu 4-50C. Jurnal Ternak Tropika, 17(1), 66-76.

Novita, R., Karyono, T., dan Rasminah. (2019). Kualitas Semen Sapi Brahman pada Persentase Tris Kuning Telur yang Berbeda. Jurnal Sains Peternakan Indonesia, 14(4), 351-358.

Nur, N. E. (2019). Pengaruh Pengencer Tris Kuning Telur Itik dan Konsentrasi Spermatozoa Berbeda Terhadap Kualitas Semen Bali. Skripsi: Fakultas Peternakan Universitas Hasanudin.

Pratiwi, D. N. E., Soeparna., dan Solihati, N. (2015). Pengaruh Level Madu di dalam Pengencer Tris Kuning Telur Terhadap Daya Hidup dan Keuturan Membran Plasma Sperma Domba Lokal. Jurnal Universitas Padjadjaran, 1(1), 1-12.

Rizal, M., Riyadhi, M., dan Thahir, M. (2020). Viabilitas Spermatozoa Kerbau Kalimantan Selatan yang Dipreservasi dengan Pengencer Nira Aren dan Beberapa Konsentrasi Gliserol. Prosisding Seminar Nasional Lingkungan Lahan Basah, 5(3), 223-228.

Rosnizar, R., Nurfajri, Dasrul, D., Amalia, dan Eriani, K. (2021). Evaluasi Kualitas Spermatozoa pada Beberapa Frekuensi Ejakulasi Terhadap Kerbau Lokal (Bubalus bubalis). Jurnal Bioleuser, 5(1): 1-7.

Seuk, M. O. (2018). Pengaruh Frekuensi Penampungan terhadap Kualitas Spermatozoa Sapi Bali. Portal Jurnal Unimor, 3(4), 51-53.

Solihati, N., dan Kune, P. (2009). Pengaruh Jenis Pengencer Terhadap Motilitas dan Daya Tahan Hidup Spermatozoa Semen Sapi Simental. Jurnal Fakultas Peternakan Universitas Padjajaran, 1(1), 1-6.

Susilawati, T. (2011). Tingkat Keberhasilan Inseminasi Buatan dengan Kualitas dan Deposisi Semen yang Berbeda pada Sapi Peranakan Ongole. Jurnal Ternak Tropika, 12(2), 15-25.

Toha, W. K., dan Yusrina, A. (2019). Kualitas Larutan Pengencer dan Kualitas Semen Domba pada Temperatur Penyimpanan yang Berbeda. Jurnal Kandaga, 1(1), 1-7.

Yusuf, T. L., Arifiantini, R. I., dan Muliadi, Y. (2006). Efektivitas Waktu Pemaparan Gliserol terhadap Motilitas Spermatozoa pada Pembekuan Semen Domba Lokal Menggunakan Pengencer Tris Kuning Telur. Animal Production, 8(3), 168-173.




DOI: https://doi.org/10.33394/bioscientist.v12i2.14109

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Creative Commons License
Bioscientist : Jurnal Ilmiah Biologi is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License

Editorial Address: Pemuda Street No. 59A, Catur Building Floor I, Mataram City, West Nusa Tenggara Province, Indonesia